Ma már a civilek alkotják a zsidó többséget

Borgula Andrással a Kibic Szövetség és a zsidó civil szervezetek jövőjéről, illetve a Gólem Színház új darabjáról beszélgettünk. A Savout – a Bálint Ház Éjszakáján jártunk.

Savuot estéjén rendezték meg a Bálint Ház Éjszakáját, amelyen a hagyomány szerint a résztvevők végigtanulták az éjszakát. Az eseményen mi is ott jártunk, hogy élő Facebook-bejelentkezések segítségével tájékoztassunk az este történéseiről. Így többek között Borgula Andrással is beszélgettünk.

Borgula András, a Gólem Színház vezetője és a Kibic Szövetség régi-új elnöke arról beszélt, hogy a szövetség nemrég megtartott közgyűlése óta már érezhetőek a változások. Míg eddig a Kibic sokkal inkább a zsidó civil szervezetek belső kommunikációját próbálta összefogni, addig most szeretne mindazokhoz szólni – a zsidó közösségen kívül és belül egyaránt –, akik érdeklődést mutatnak a zsidó civilek tevékenysége iránt.

Arról ugyanis több forrásból is lehet hallani, hogy mi történik a Mazsihisz vagy éppen az EMIH tájékán, arról viszont szinte sehonnan nem lehet tudni, hogy mivel foglalkoznak a szövetség tagszervezetei. Ez lenne a Kibic egyik legfontosabb missziója, hogy az emberek megismerjék ezeknek a civil szervezeteknek a munkáját, üzenetét. Borgula szerint ugyanis ezek a szerveztek alkotják ma a zsidó többséget.

A zsidó civil szervezetek érdekképviseletét fogja segíteni a Kibic Szövetség – Kibic Magazin

A Kibic Szövetség tegnapi közgyűlésén új elnökséget választott, amely programja alapján egy új irányba vinné a civil zsidó szervezeteket magába foglaló szövetséget. Ezzel együtt hamarosan a Kibic Magazin is megújul. Szerdán közgyűlést tartott a Kibic Szövetség, amelyen a tagszervezetek képviselői új elnökséget választottak és megszavazták három új szervezet felvételét.

A Mazsihisz is már egyre komolyabban foglalkozik a civil szervezetekkel. Borgula András úgy látja, a Mazsihisz hozzáállásának komolyságát jelzi, hogy Heisler András elnök eljött a Kibic tisztújító közgyűlésére. Ez azt jelentheti, hogy a civilek kicsit hangsúlyosabban lehetnek képviselve a jövőben. Bár ez még egy igen távoli cél, a Kibic Szövetség már megtette az első lépéseket efelé. A Kibic elnöke szerint a civil társadalomban a nem vallásos zsidók száma sokkal nagyobb, mint azoké, akik ellátogatnak szombatonként a zsinagógába. 

Ennek ellenére a civil kifejezés mögött nem csupán szekuláris zsidókat kell érteni, hiszen a Kibicen belül is található két hitközség, a Bét Orim és a Szim Salom, illetve még a Mazsihisz ifjúsági szervezete is tagja a szövetségnek. A Kibic Magazinon belül is megpróbálunk egyre nagyobb hangsúlyt fektetni a zsidó élet vallásos aspektusaira is. 

Borgula András a Bálint Ház Éjszakájára a Gólem Színház új előadása kapcsán érkezett. Nemsokára bemutatják ugyanis Anat Gov izraeli szerző Jaj, Istenem! című darabját, így a színház vezetője erről az előadásról mesélt az érdeklődőknek. A darabhoz kapcsolódva az is téma volt még, hogy miként lehet, vagy nem lehet Istent a színpadon ábrázolni. A Jaj, Istenem! bemutatója egyébként május 31-én lesz a Hatszín Teátrumban.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp