Ma 64 éve lépett aknára Robert Capa

1954. május 25-én 14:55-kor Indokínában vesztette életét a háborús fotóriport műfajának úttörője.

Robert Capa 1913. október 22-én, Friedman Endre néven született Budapesten, középosztálybeli zsidó családban. A Madách Gimnáziumban érettségizett, majd Bécs és Prága után Berlinben kezdte fotós újságíró karrierjét 1931-ben, de 1933-ban a náci hatalomátvétel után továbbállt előbb Budapestre, majd Párizsban telepedett le, ahol 1936-ban felvette a Robert Capa művésznevet.

Egyik leghíresebb képét, a “Milicista halálát” a spanyol polgárháborúban készítette. Ez azóta is a sajtófotózás egyik legvitatottabb fotója, mivel történelmi tények, tanúk elbeszélései, valamint fotótechnikai vizsgálatok alapján felmerült a gyanú, hogy megrendezett jelenetről volt szó.

Tudósított a normandiai partraszállásról is, a partaszálló csapatokkal végigszenvedte az egész hadműveletet az Omaha Beach-en, exponált 4 tekercsre 106 kockát, aztán pár nap múlva a londoni laboratóriumban valaki elcseszte az egészet, csak 11 kocka, a “The Magnificent Eleven” úszta meg úgy-ahogy, elmosódottan, mint ez a tíz itt:

1948-50 között dokumentálta az izraeli függetlenségi háború, és az államalapítás drámai pillanatait, például a kevéssé ismert Altaléna incidenst a Tel Aviv Beach-en 1948. június 22-én.

Robert Capa életének utolsó fotóját 1954. május 25-én Indokínában, néhány perccel halála előtt készítette a Life magazin számára. Az utolsó tekercs utolsó kockája:

Születésének 100. évfordulója alkalmából 2013-ban a budapesti Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ életműkiállítással emlékezett meg róla, és ezen a felvételen Capa saját hangja is hallható 1947-ből:

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp