Leszavazta a közgyűlés a BZSH önálló egyházi státuszát

Parázs viták előzték meg a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) közgyűlését, amelyen arról szavaztak a küldöttek, hogy a hitközség kezdeményezze-e az önálló egyházzá nyilvánításhoz szükséges procedúrát. A közgyűlés végére azonban a nemek kerültek többségbe.

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elöljárósága nemrég úgy döntött, közvetlenül fordul a kormányhoz, hogy visszaszerezze önálló egyházi státuszát, amelyet 2011-ben vett el tőle több más egyházközösséggel egy időben a magyar állam. Ezt sokan úgy értelmezték, hogy a BZSH a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetéségéből (Mazsihisz) való kiválását próbálja előkészíteni ezzel a lépéssel. 

A BZSH közgyűlése (Fotó: facebook.com/bzsh.hu)

Heisler András, a Mazsihisz elnöke például azt írta nyílt levelében az üggyel kapcsolatban: „A javaslat motivációi kicsinyes, parciális, individuális érdekeket szolgálnak, személyes bosszúról és revánsvágyról szólnak; a Mazsihisz közgyűlésén kisebbségbe került csoport – sajnos a volt országos főrabbi támogatásával – a többség elleni harci terepként használja a BZSH elöljáróságát.”

A BZSH elöljárói mindezt tagadták, állításuk szerint az egyházi státuszra azért van szükség, mert a BZSH így önállóan tudna pályázni mindenféle téren. A nemrég lemondott országos főrabbi, Frölich Róbert erről korábban a következőket nyilatkozta a Kibicnek: „Attól, hogy ostobaságokat sokan elismételnek, még nem lesz valóság. A BZSH nem akar a Mazsihiszből kiválni. Ez rémhírterjesztés. Ezért arra a kérdésre sem tudok válaszolni, én állok-e az ügy mögött, mivel nincs ügy”.

A csütörtökre összehívott közgyűlés hangulatát tehát már jó előre megalapozták a BZSH és a Mazsihisz vezető tisztségviselői. A Népszava beszámolója szerint a szavazást a helyszínen is parázs szócsata vezette fel. Bár ennek részleteiről nem ír a lap. 

A szavazólap (Fotó: facebook.com/bzsh.hu)

A beszámoló szerint hosszú vitában próbálták egymást győzködni az önálló egyházi státusz előnyeiről és hátrányairól az előjárói határozat támogatói és ellenzői. A Népszava cikke szerint az egyik oldal többek között azzal érvelt, hogy a BZSH korábban is külön egyház volt, a másik oldal pedig azzal, hogy a fideszes egyházi törvény elfogadásával alaposan megváltoztak a viszonyok. 

A közgyűlés a vitát követően végül 30 szavazattal, 20 ellenében elutasította a határozat végrehajtását, így aztán a BZSH nem fog önálló egyházi státuszért folyamodni.

https://akibic.hu/2018/05/08/ki-kap-tobbet-a-husos-fazekbol/

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp