Hiánypótló szakgimnáziumot alapít a BZSH

Külkereskedelmi szakgimnáziumot vesz át a Budapest Zsidó Hitközség (BZSH), ahova várják az érettségivel rendelkező diákokat különböző OKJ-s tanfolyamokra, értesült lapunk. Összesen 12 szakra lehet majd jelentkezni. A képzések elsősorban kereskedelmi, logisztikai, pénzügyi, turisztikai és informaitkai területen folynak majd.

„Jelenleg egyáltalán nincs középfokú külkereskedelmi képzés Magyarországon, így ez az intézmény hiánypótló”, mondja Salusinszky András, az iskola jövendőbeli igazgatója. A szakember eddig is felnőttképzéssel foglalkozott, vezetője az 1990 óta működő Studio Italia Nyelvi és Idegenforgalmi Központnak, illetve a Külkereskedelmi Oktatási és Továbbképző Központnak (KOTK), amelynek egyben tulajdonosa is. Ez utóbbihoz tartozott eredetileg a most alapított szakgimnázium, amelyet a BZSH átvett, így azt eddig is Salusinszky vezette.

Salusinszky András

Az átvétel okairól Salusinszky András elmondta: a kormány egy jogszabálymódosítás miatt ma már csak az állami és egyházi iskolákat támogatja normatívával, és ez találkozott azzal az igénnyel, hogy a MAZSIHISZ, illetve a BZSH a neológ zsidó értékek megőrzése mellett szeretne nyitni a világi értékek támogatása felé.

Az iskola, amely a törvénymódosítás miatt 1 éve nem működik, ősztől várja újra a diákokat, zsidókat, nem zsidókat egyaránt. A gimnáziumban 600 fő befogadására kaptak engedélyt, de Salusinszky András egyelőre arra számít, hogy összesen 3-400 fővel indulhat meg ősztől az oktatás a nappali illetve az esti szakokon.

A 2018-19-es évben elérhető képzések:

 • Államháztartási ügyintéző
 • Idegennyelvű ipari és kereskedelmi ügyintéző
 • Kereskedelmi képviselő
 • Kereskedő
 • Logisztikai és szállítmányozási ügyintéző
 • Műszaki informatikus
 • Pénzügyi termékértékesítő (bank,befektetés,biztosítás)
 • Pénzügyi-számviteli ügyintéző
 • Turisztikai szervező, értékesítő
 • Üzleti szolgáltatási munkatárs
 • Vállalkozási és bérügyintéző
 • Vám-, jövedéki-és termékdíj ügyintéző

Mivel a szakgimnázium állami támogatásban részesül, ezért a diákok ingyen tanulhatnak minden szakon, diákigazolványt kapnak, és az állam fedezi a társadalombiztosításukat is. Az iskola egyéb költségeit is az állam finanszírozza majd.

Salusinszky András elmondta: a cél az, hogy megfelelő szakembereket képezzenek a hiányszakmákban, illetve fontosnak tartja, hogy például az egyetemeken tanuló nyelvszakos bölcsészeknek is lehetőséget teremtsenek arra, hogy jobban el tudjanak helyezkedni a munkaerőpiacon. A tervek szerint további külgazdasághoz kapcsolódó szakmákat is indítanak majd, amelyek szakmai tartalmát a Külgazdasági és Külügyminisztériummal együttműködésben dolgozzák kinagy hangsúlyt fektetve a szaknyelvi, protokoll és diplomáciai ismeretek oktatására, valós munkahelyi körülmények között végzett szakmai gyakorlatra itthon és külföldön egyaránt.

Az iskola két helyszínen, a 13-dik kerület, Huba utca 7-ben, illetve a 6-dik kerületi Rippl-Rónai utca 22-26-ban működik majd, hosszútávon szeretnék egy helyszínen egyesíteni az intézményt.

 • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

  Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

  Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp