Az izraeliek többsége szerint megfelelően járt el a hadsereg a gázai határon

A zsidó polgárok nagy része elégedett az országgal. Többségük támogatja az amerikai nagykövetség Jeruzsálemben költözését. 91%-uk büszkén vallja magát izraelinek, 75%-uk pedig optimista Izrael jövőjét illetően, derül ki a Béke Index áprilisi felméréséből.

Áprilisban Izrael függetlenségének 70-edik évfordulója volt az izraeli közvélemény figyelmének középpontjában. A havonta elvégzett kutatás az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatos véleményeket, a zsidók és arabok viszonyát vizsgálja havi rendszerességgel. A kérdések az előző hónapban a 70-edik évfordulóhoz, a gázai határon lévő összecsapásokhoz, és ahhoz kapcsolódtak, ki mit gondol az Irán elleni háború kitörésének esélyeiről.

Nagyszerű ország: a kutatás összességében azt az eredményt hozta, hogy a zsidó polgárok nagy része elégedett az országgal. 91%-uk büszkén vallja magát izraelinek, 87%-uk sikeresnek véli az ország teljesítményét, 76%-uk akkor is Izraelben szeretne élni, ha lenne lehetősége máshova költözni, 75%-uk pedig optimista Izrael jövőjét illetően.

Régen még jobb volt: a zsidó közvélemény nagyrésze szerint (60%) régen többet törődtek az emberek az ország sorsával. Tehát sokan úgy vélik, az izraeliek kevésbé patrióták, mint régen. Az arab lakosság ezzel szemben nem érzi, hogy változott volna az izraeliek hazaszeretete.

Az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése: a zsidó lakosság 68%-a támogatja a döntést, és Izrael érdekei szempontjából fontosnak tartja. Az arab megkérdezettek között ebben a kérdésben volt a legnagyobb ellenállás: 47%-uk tartotta ezt negatívnak.

Összecsapások a gázai határon: az interjúalanyok elsöprő többsége (83%) szerint a gázai határon állomásozó izraeli hadsereg olyan esetben nyit tüzet, amikor erre tényleg szükség van. Az arabok 90%-a ezzel nem ért egyet. Az izraeli zsidók 67%-a véli úgy, hogy Gáza egyre romló gazdasági helyzete ellenére sem kell Izraelnek könnyíteni a gázai lakosok terhein és elősegíteni a termékek ki- és bejutását a határon. A baloldali szavazók 65%-a ennek épp az ellenkezőjét gondolja, mint ahogy az arab lakosság 84%-a is.

Ön szerint a gázai határon állomásozó izraeli hadsereg olyan esetben nyit-e tüzet, amikor erre tényleg szükség van?

Az iráni háború esélye: a zsidó közvélemény eléggé megosztott e téren. 43%-uk szerint komoly esély van fegyveres konfliktusra a két ország között. A jobboldali szavazók szerint a háború a közeljövőben következhet be, a baloldaliak szerint nem. Az arabok 60%-a kis esélyt ad a valódi összecsapásnak.

Mekkora esélyt adnak a győzelemnek: ebben a kérdésben az izraeliek magabiztosak, 71%-uk szerint nyernének Iránnal szemben. Ez a kérdés is megosztó jobb és baloldalon. A jobboldaliak nagy többsége hisz a győzelemben, a baloldaliaknak viszont csak a fele.

A kutatásról: eredetileg a Tel Aviv-i Tami Steinmetz for Peace Research kezdte el 1994-ben. Később a Guttman Center for Public Opinion and Policy Research és a Tel Aviv-i Egyetem Evens Program in Mediation and Conflict Resolution közös projektje lett. A felmérést Ephraim Yaar és Tamar Hermann professzorok végezték.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp