Meghalt Philip Roth, korunk egyik legünnepeltebb amerikai-zsidó írója

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Roth két műve is elnyerte a Nemzeti Könyvdíjat és további kettő bekerült a díj döntőjébe. Ezen kívül – az amerikai irodalomban egyedüliként – háromszor részesült a PEN Club Faulkner-díjában, az Amerikai pasztorál című regénye pedig megkapta a Pulitzer-díjat. Roth 85 éves volt.

Roth Weequahicben, Newark egyik kerületében nőtt föl. Nagyszülei Galíciából kivándorolt zsidók voltak, szülei már az Egyesült Államokban születtek, Roth a második gyerekük volt.

Egyetemi tanulmányait a Bucknell Egyetemen kezdte meg, majd a Chicagói Egyetemen folytatta, ahol angol irodalomból szerzett MA fokozatú diplomát (1955). Ezek után kreatív írást tanított az Iowai Egyetemen és a Princeton Egyetemen. Később a Pennsylvaniai Egyetemen oktatott összehasonlító irodalmat 1992-es nyugdíjba vonulásáig.

Chicagói évei során ismerte meg Saul Bellow amerikai írót és első feleségét, Margaret Martinsont is. Noha 1963-tól már nem éltek együtt, tönkrement házasságuk erősen rányomta a bélyegét Roth életművére. Martinson alakja elsősorban Roth számos regényének női alakjaiban érhető tetten, például Maureen Tarnopol alakjában a My Life As a Man vagy Mary Jeen Reed („Maki”) alakjában A Portnoy-kór című műben.

Első könyve, az Isten veled, Columbus című elbeszéléskötete 1960-ban elnyerte a tekintélyes Nemzeti Könyvdíjat. Ezt követően alkotta meg két terjedelmes regényét, Letting Go és Pedig milyen jó kislány volt címmel. Széles körű szakmai- és közönségsikert azonban csak harmadik könyve, A Portnoy-kór 1969-es megjelenése után ért el.

Az 1970-es évek során Roth különböző műfajokkal kísérletezett, a politikai szatírától kezdve – mint amilyen A mi bandánk című pamfletje – a kafkai fikcióig. Az évtized végére mindazonáltal megalkotta írói alteregója, Nathan Zuckerman alakját. 1968-79 között keletkezett regényeinek – amelyet Zuckerman Bound-tetralógiának is neveznek –, majd később az „amerikai trilógiának” is, Zuckerman a főszereplője vagy a narrátora lett.

Műveinek egyes szakértői Roth írói aranykorát a Shylock-hadművelet című regényének megjelenésétől (1993) számítják. Roth a Sabbath színháza című regényében az öregedő és kegyvesztetté vált egykori színházi ember, Mickey Sabbath személyében eddigi legkéjsóvárabb szereplőjét alkotta meg. Az „amerikai trilógia” (vagy más néven „második Zuckerman-trilógia”) első részében, az Amerikai pasztorál című regényének főhőse, Swede Levov ezzel tökéletes ellentétben egy erényes newarki sztársportoló, akinek élete akkor torkollik tragédiába, amikor kamaszlánya az 1960-as években terroristává válik. A trilógia második kötete, a Kommunistához mentem feleségül a mccarthyzmus idején játszódik, a harmadik kötet, A szégyenfolt pedig az 1990-es évek Amerikájának kisebbségpolitikáját veszi górcső alá. A haldokló állat egy rövid regény a szerelemről és a halálról, amelyben visszatér Roth hetvenes évekbeli regényeinek főhőse, David Kepesh.

2004 elején az amerikai Philip Roth Társaság (Philip Roth Society) bejelentette a Philip Roth Studies című folyóirat megalakítását; az első számuk 2005 tavaszán jelent meg. Az évente megjelenő Studies in American Jewish Literature(Tanulmányok az amerikai zsidó irodalomról) című antológia 2004-es kiadását teljes egészében Roth legutóbbi műveinek szentelte.

Roth magánéletének eseményei időnként a média kereszttüzébe kerülnek. Álvallomásos regénye, A Shylock-hadművelet alapján sokan arra következtettek, hogy Roth az 1980-as évek végén idegösszeomlást szenvedett. 1990-ben feleségül vette Claire Bloom angol színésznőt, akivel már hosszú ideje együtt élt. Miután 1994-ben elváltak, Bloom 1996-ban megjelentette emlékiratait Leaving a Doll’s House címmel, amely részletesen beszámolt kettejük házasságáról, nem mindig kedvező fényben tüntetve fel Rothot.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp