Szankciókra számíthat Izrael és szövetségesei?

57 muzulmán állam döntött úgy, hogy gazdasági korlátozásokat vezet be azon országok ellen, amelyek az Egyesült Államokhoz hasonlóan Jeruzsálemet ismerik el Izrael fővárosának és oda helyezik át izraeli nagykövetségüket. Eközben Európában több helyen az Eurovízió jövő évi bojkottjára készülnek.

Ezt pénteken határozták el az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) tagországai Isztambuli konferenciájukon.

Az 57 muzulmán országot tömörítő OIC a dokumentumban egyúttal nemzetközi védelmet kért a palesztin nép számára a térségben, szükség esetén akár békefenntartó erők bevonásával.

OIC tagországainak képviselői Isztambulban

Törökország álláspontja szerint az izraeli-palesztin válság rendezésekor ki kell kiáltani egy független és szuverén palesztin államot az 1967-es határokon belül, fővárosa Kelet-Jeruzsálem lenne.

Erdogan török államfő a csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az iszlám szent böjti hónap, a ramadán során az OIC összes tagországában adományozó kampányt fognak folytatni a palesztinok számára. Hozzátette: nemcsak az OIC-tagországoknak, de a nemzetközi közösségnek is meg kell akadályoznia, hogy az Izrael által előállított termékek belépjenek piacaikra.

Az OIC legutóbbi decemberi rendkívüli ülésén Isztambulban a szervezet Kelet-Jeruzsálemet nyilvánította Palesztina fővárosává, valamint arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy szintén Kelet-Jeruzsálemet ismerje el Palesztina fővárosaként, és egyes országok költöztessék oda helyi külképviseletüket. Palesztina közigazgatási központja jelenleg a ciszjordániai Rámalláh.

Mint ismert, a múlt héten konzultációra hazarendelték a palesztin nagyköveteket abból a négy uniós tagállamból, amelynek képviselői részt vettek a jeruzsálemi amerikai nagykövetség megnyitása előtt, vasárnap tartott ünnepségen.

Izrael budapesti nagykövete színjátéknak nevezte a palesztin diplomaták visszahívását. „Egyre kevésbé hisszük el, hogy a palesztinok célja valóban a békés egymás mellett élés lenne”, mondta Yossi Amrani. Szerint a kérdés nem a nagykövetek visszahívásáról szól, hanem, hogy mit érnek el ezzel. Hogy milyen célt szolgál. Szolgálja-e a békét, az egymás mellett élést. A palesztinoknak miért érdekük ellenezni egy eseményt Izrael fővárosában, Jeruzsálemnek azon a részén, amelynek hovatartozása nem vitatott, és a sorsáról soha nem folytak tárgyalások?” – fogalmazott.

Yossi Amrani

Eközben egyre több európai ország készül a jövő évi Eurovíziós Dalfesztivál bojkottjára, amelyet az idei izraeli énekesnő, Netta Barzilai győzelme miatt Izraelben tartanának. A helyszín még kérdéses, mivel a Dalfesztivál hivatalosan mindig az ország fővárosában kerül megrendezésre. Az ország fővárosa Izrael, az USA és néhány más ország szerint Jeruzsálem, ám az világ nagy része még mindig Tel Avivot tekinti annak.

Izrael megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált – Kibic Magazin

Az izraeli Netta Toy című dalát választották a legjobbnak a 63. Eurovíziós Dalfesztivál lisszaboni döntőjében. Izrael ezzel negyedszerre nyerte meg a

Izlandon már petíciót indítottak a részvétel visszavonására, amelyet már 23 ezren írtak alá. Írország egyes politikusai is kifejezték nemtetszésüket a verseny helyszínével kapcsolatban. Svédországban az euroszkeptikus Baloldali Párt verte tiltakozott. Az Egyesült Királyságban a “We Support Jeremy Corbyn” nevű politikai csoport szólította fel a BBC-t az Eurovíziós bojkottra, a liberáldemokraták pedig arra figyelmeztettek, hogy a részvétel egyet jelentene “az emberi jogok könyörtelen sárba tiprásával”. Csak úgy, mint Írország és Svédország, az Egyesült Királyság is részt vett az eddigi izraeli versenyeken.

 

“A palesztinok szenvedése a palesztin vezetők érdeke” – Kibic Magazin

„Gáza egy pálmafás, csodás tengerparttal rendelkező hely, ahol a feltételek adottak lennének a nyugodt életre, ha nem egy terrorszervezet irányítaná a

Miért ront neki a gázai határnak több tízezer palesztin, amikor tudják, hogy lőni fognak rájuk? – Kibic Magazin

A gázai övezetet uraló Hamasz terrorszervezet ténykedése van a legnagyobb hatással az elmúlt napok véres eseményeire. Az embereket azonban nehéz a tűzvonalba hajtani anélkül, hogy azok ne érnék azt az elkeseredettségi szintet, hogy már tényleg minden mindegy a számukra. Miközben Jeruzsálemben ünnepélyes körülmények között megnyitották az amerikai nagykövetséget, háborús állapotok alakultak ki az Izraelt és Gázát elválasztó határkerítés mentén.

Botrány lett a német lap Netanjahu karikatúrájából – Kibic Magazin

Nemrég egy karikatúrát publikált a Süddeutsche Zeitung nevű német napilap, amelyen Benjámin Netanjahu egy atombombát tart a kezében az Euróvíziós

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp