Orbán több tiszteletet vár el a zsidó világkongresszustól

Orbán Viktort megsértette a Zsidó Világkongresszus elnökének állásfoglalása, amelyet Soros György Nyílt Társadalom Alapítványának Berlinbe költözése kapcsán tett. Orbán szerint a magyar kormány az európai zsidóságot is védi, amikor fellép a bevándorlókat segíteni szándékozó civil szervezetek ellen.

Mélyen sérti Magyarországot és polgárait Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnökének az Open Society Foundation (Nyílt Társadalom Alapítvány) Budapestről Berlinbe költözéséről tett nyilvános állásfoglalása; az ügyben levelet írt Orbán Viktor miniszterelnök a szervezet vezetőjének – tájékoztatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke pénteken az MTI-t.

Orbán Viktor miniszterelnök és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős tárca nélküli miniszter az Országgyűlés plenáris ülésének kezdete előtt 2018. május 18-án. (Fotó: Máthé Zoltán/MTI)

„Csodálkozunk. (…) Az alapítvány elköltözésének Budapesten köztudott és nyilvánvaló oka, hogy Magyarország olyan szabályokat vezetett be, amelyek a transzparenciát kiterjesztik a külföldről finanszírozott szervezetekre is” – olvasható a levélben.

„Tisztelettel felhívom az elnök úr figyelmét, hogy az alapítványt és annak alapítóját személyes felelősség terheli az európai antiszemitizmus növekedéséért is. Olyan személyeket is bejuttatott a migránsok között Európába, akiknek politikai és vallási nézetei érzékelhető mértékben megnövelték a zsidó közösségek veszélyeztetettségét. Ezzel szemben Magyarország és annak kormánya az európai zsidó közösségeket is védi, amikor megakadályozza a migránsok ellenőrizetlen bejutását az Európai Unió területére” – szögezi le írásában a miniszterelnök.

„Politikánknak erkölcsi és elvi okai vannak, továbbá a zsidó-keresztény együttélés eszméjét is szolgálják, amelyben mi továbbra is töretlenül hiszünk. Ezért a Zsidó Világkongresszustól természetesen sem elismerést, sem köszönetet nem várunk. Elvárunk ellenben az óceán másik, biztonságosabb részén élő zsidó vezetőktől több éleslátást és együttérzést, a nyilvánosság elé tárt véleményükben több tényszerűséget, tiszteletet és méltányosságot” – írta levele végén „fogyatkozó reménységgel” Orbán Viktor.

Ronald S. Lauder a német Bild lapban szerdán megjelent nyilatkozatában aggodalmát fejezte ki az alapítvány Berlinbe költözése miatt. A Zsidó Világkongresszus elnöke szerint ugyan nem kell mindennel egyetérteni, amit Soros György mond vagy csinál, ugyanakkor méltatlannak nevezte a bánásmódot egy olyan emberrel szemben, aki olyan sokat tett a kelet-közép-európai országokban a demokrácia terjesztéséért a kommunizmus bukása után.

Korábbi írásunk a zsidók menekültektől való megvédésével kapcsolatban:

Kell-e a zsidókat védeni a bevándorlóktól? – Kibic Magazin

Rogán Antal múlt hétvégi nyilatkozata szerint a Soros-ellenes kampány nem vádolható azzal, hogy antiszemita lenne, mert épp a zsidókat védi a muszlimoktól. A kijelentés kapcsán fontos újra tisztázni néhány dolgot. Rogán Antal múlt hétvégi nyilatkozata szerint a Soros-ellenes kampány nem vádolható azzal, hogy antiszemita lenne, mivel épp a hazai zsidó közösség érdekében készült, akiket meg kell védeni a muszlim bevándorlóktól.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp