Izrael elhallgatott történetei

Izrael rengeteg humanitárius akcióban vesz részt különböző országokban, mindez azonban szinte egyáltalán nem befolyásolja megítélését. Vajon miért?

Amikor 7,8-as erősségű földrengés rázta meg Nepált, és 10 milliárd dolláros kár keletkezett, valamint 9000 ember halt meg, Izrael segített.

Amikor közel 3000 ember halt meg a borzalmas szenegáli földcsuszamlásban az elmúlt nyáron, Izrael segített.

És amikor több mint 100.000 ember halt meg Haitin a 7-es erősségű földrengésben 2010-ben, Izrael ott is segített.

A CBN News közel-keleti részlegének vezetője, Chris Mitchell szerint ez egy olyan arca Izraelnek, amelyet a világ többi része ritkán lát. Erről készített dokumentumfilmet a csatorna Hogyan változtatják meg a világot az izraeli önkéntesek? címmel, amely az alábbi linken látható.

„Minderről nagyon kevés szó esik, pedig Izrael ott volt Mexikó városban, Nepálban, Haitin a földrengések után”, mondja a szakember.

Több oka is van, hogy miért segít Izrael az elsők között, ha baj van, miközben otthon vívja a biztonságáért folytatott harcot.

Az elsődleges ok a „tikkun olam” zsidó parancsa, amely azt jelenti, hogy a zsidók kötelességüknek érzik, hogy jobbá tegyék a világot.

„A tikkun olam része a zsidó világmegértésnek. Amikor megkérdeztem Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, mi az oka annak, hogy Izrael ilyen sok humanitárius akciót indít, akkor azt mondta, hogy mindez része annak a szerepnek, amelyet a Biblia szánt Izraelnek, ami nem más, mint példát mutatni a világ többi nemzetének”, mondta Mitchell. „A modern Izrael állam ennek a küldetéstudatnak köszönheti a túlélését”, tette hozzá.

Az izraeli társadalom jó része valóban komolyan hisz ebben a küldetésben.

A második, és talán sokkal pragmatikusabb magyarázat Izrael humanitárius segélyere, hogy ezzel kíván harcolni a bojkott, a szankciók és az őt fenyegető büntetések egyéb formái ellen.

„Ha az emberek megértik, hogy a zsidó állam segíteni akar másoknak a világ különböző pontjain, az teljesen más megvilágításba helyezi Izraelt, mint amin az Izrael elleni bojkott mozgalom (BDS) dolgozik”, mondja Mitchell, aki szerint a BDS végső célja Izrael teljes ellehetetlenítése és törvények kívül helyezése.

A BDS gazdasági károkat nem tudott még okozni a zsidó államnak, de nagy mértékben befolyásolja azt, ahogy a világ tekint rá.

„PR szempontból a BDS komoly fenyegetést jelent, mivel olyan képet fest a zsidó államról, amely alapjaiban ássa alá a létezését”, véli Mitchell.

Kérdés, hogyha Izrael ilyen sokszor nyújt humanitárius segítséget, akkor miért nem látja ezt a világ nagy része? Mitchellnek nincs erre egyértelmű válasza, de elsősorban a média szerepét és felelősségét hangsúlyozza.

„Úgy vélem, a probléma egy része abból fakad, hogy a világmédia sokszor olyan narratívát kreál Izraellel kapcsolatban, amely negatív megvilágításba helyezi a zsidó államot, és nem vesz tudomást, illetve nem számol be Izrael másfajta erőfeszítéseiről”, mondja.

Épp ezért tartja a CBN csatorna fontosnak, hogy szélesítse a nézők látóterét Izraellel kapcsolatban, mivel a zsidó államról szóló hírek főként geopolitikai konfliktusok körül forognak, és nem adnak pontos képet a mindennapi életről.

„Én például sokszor beszélek turistacsoportokkal, és ha első alkalommal jártak ott, megkérdezem őket, hogy erre számítottak-e előzetesen. A legtöbbjük nemmel válaszol”, teszi hozzá.

A teljes cikk itt olvasható.

Kézzel varrott táskákkal támogatja egy izraeli kislány a hurrikán által sújtott vidékeket – Kibic Magazin

A 11 éves izraeli Meital Sternthal saját kézzel varrott táskái eladásával próbál 4000 dollárt összegyűjteni, hogy ezzel segítse az izraeli segélyszervezet, az IsraAID munkáját.

Száz árván maradt szíriai gyereket fogad be Izrael – Kibic Magazin

A befogadott árvákat izraeli arab családoknál, valamint nevelőotthonokban helyezik el, négy év elteltével pedig állandó letelepedési joghoz jutnak majd.

Izraeli humanitárius szervezet kapott rangos elismerést – Kibic Magazin

A Muhammad Ali Központ idén az IsraAID nevű izraeli segélyszervezetnek ítélte oda a világhírű ökölvívó nevét viselő humanitárius díjat. Az IsraAID

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp