Botrány lett a német lap Netanjahu karikatúrájából

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Nemrég egy karikatúrát publikált a Süddeutsche Zeitung nevű német napilap, amelyen Benjámin Netanjahu egy atombombát tart a kezében az Euróvíziós Dalfesztiválon. A rajzon Netanjahu popsztárként jelenik meg és az atombombát egy Dávid csillag díszíti.

A Times of Israel a képet antiszemitának nevezte. Amikor az izraeli énekes, Netta Barzilai múlt vasárnap megnyerte az Euróvíziós Fesztivált Toy című számával, azt kiáltotta: „Jövőre Jeruzsálemben!”.  A rajzon Netanjahu ugyanezt mondja az atombombával a kezében. Ezen kívül Dávid csillag áll az Eurovízió v betűje helyén is a képen.

A német zsidó olvasók mélységesen felháborodtak a karikatúrán a Facebookon, antiszemitizmussal vádolták a lapot, így végül a főszerkesztő-helyettes elnézést kért a kép publikálásáért.

A karikaturista azonban úgy vélte, nincs miért elnézést kérnie. A 85 éves Dieter Hanitzsch azt mondta, nem érdekli az antiszemitizmus vádja. Ő a képet nem ezzel a céllal készítette. „Szeretném megtartani a jogot magamnak arra, hogy kritizáljam Netanjahut, annak ellenére is, hogy német vagyok”, mondta.

A lapot 2013-ban is nagyon keményen támadták, amikor Izraelt egy éhes démonként ábrázolta.

German daily slammed for depicting Israel as Moloch

The Simon Wiesenthal Center denounced a German newspaper on Tuesday for running a cartoon depicting Israel as a hungry monster lying in bed, fork and knife in hand, being waited on by a woman. The “Süddeutsche Zeitung,” Germany’s largest broadsheet daily, published the visual with the caption, “Germany is serving.

(Forward.com)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp