Botrány lett a német lap Netanjahu karikatúrájából

Nemrég egy karikatúrát publikált a Süddeutsche Zeitung nevű német napilap, amelyen Benjámin Netanjahu egy atombombát tart a kezében az Euróvíziós Dalfesztiválon. A rajzon Netanjahu popsztárként jelenik meg és az atombombát egy Dávid csillag díszíti.

A Times of Israel a képet antiszemitának nevezte. Amikor az izraeli énekes, Netta Barzilai múlt vasárnap megnyerte az Euróvíziós Fesztivált Toy című számával, azt kiáltotta: „Jövőre Jeruzsálemben!”.  A rajzon Netanjahu ugyanezt mondja az atombombával a kezében. Ezen kívül Dávid csillag áll az Eurovízió v betűje helyén is a képen.

A német zsidó olvasók mélységesen felháborodtak a karikatúrán a Facebookon, antiszemitizmussal vádolták a lapot, így végül a főszerkesztő-helyettes elnézést kért a kép publikálásáért.

Malca Goldstein-Wolf

Ein Offener Brief an den Chefredakteur der „Süddeutschen Zeitung, Dr Heribert Prantl: Offener Brief Sehr geehrter Herr Dr.Prantl, es ist bekannt, dass die „Süddeutsche Zeitung”, vorsichtig…

A karikaturista azonban úgy vélte, nincs miért elnézést kérnie. A 85 éves Dieter Hanitzsch azt mondta, nem érdekli az antiszemitizmus vádja. Ő a képet nem ezzel a céllal készítette. „Szeretném megtartani a jogot magamnak arra, hogy kritizáljam Netanjahut, annak ellenére is, hogy német vagyok”, mondta.

A lapot 2013-ban is nagyon keményen támadták, amikor Izraelt egy éhes démonként ábrázolta.

German daily slammed for depicting Israel as Moloch

The Simon Wiesenthal Center denounced a German newspaper on Tuesday for running a cartoon depicting Israel as a hungry monster lying in bed, fork and knife in hand, being waited on by a woman. The “Süddeutsche Zeitung,” Germany’s largest broadsheet daily, published the visual with the caption, “Germany is serving.

(Forward.com)

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás:

Share on facebook
Facebook 0
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp