Törökország kamerák előtt alázta meg az izraeli nagykövetet

Törökország a gázai események miatt egy időre hazaküldte Izrael ankarai nagykövetét. Távozásakor még jól meg is alázták a repülőtéren.

A török külügyminisztérium a gázai eseményeket követően berendelte Eitan Neah izraeli nagykövetet, és azt tanácsolta neki, hogy jobb lenne, ha egy időre visszatérne hazájába. A nagykövet eleget is tett a kérésnek, az ankarai reptéren azonban egy elég kellemetlen meglepetés várta. Az elég alaposra sikerült biztonsági ellenőrzést tévé kamerák előtt kellett végigcsinálnia, az erről készült felvételeket pedig leadták a török tévék hírműsoraiban.

 

A Haaretz izraeli napilapnak nyilatkozó diplomáciai protokollban jártas szakértők szerint a reptéri biztonsági ellenőrzéseken a diplomatáknak is át kell esniük, az viszont mindenképpen kivételes esetnek mondható, hogy tévéstábokat hívnak meg egy ilyen rutin eljáráshoz.

Izrael mindenesetre megpróbált törleszteni az ankarai nagykövetet ért inzultus miatt. Válaszképpen az izraeli külügyminisztérium berendelte a Törökország ideiglenes képviseletét ellátó megbízottat, és meghívta a sajtót is, hogy rögzíthessék, ahogy a török diplomata megérkezik a megrovásra.

A nagykövet hazaküldésével egyidőben Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök között kisebb szóváltás alakult ki a Twitteren. Erdogan Izraelt apartheid és terrorista államnak nevezte a gázai események miatt, Netanjahu pedig válaszában Törökországot a Hamasz legnagyobb támogatójaként említette. Szerinte a törököknek nem kellene Izraelt kioktatniuk, miután Észak-Ciprust megszállva tartják és katonákat küldenek Szíriába.

(Haaretz)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp