Senki sem kereste még a zsidókat a Sorsok háza ügyében

Nemrég felröppent a hír, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter távozásával hamarosan megnyílhat a Sorsok Háza, amelynek létrejöttét és koncepcióját számos zsidó szervezet élesen elutasította, holott eddig a kormány azt mondta, egyeztetés nélkül nem szerencsés megnyitni az kiállítást.

A hvg.hu információi szerint hamarosan megnyílhat a három éve elkészült, azóta üresen álló Sorsok Háza, amely a holokauszt áldozatainak állítana emléket.

A  múzeumnak a Józsefvárosi pályaudvar helyén kellett volna kinyitnia. 2014-ben a tárlat koncepciójának kidolgozását egy közalapítványra bízták, amelynek vezetője a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Schmidt Mária lett. A zsidó szervezetekkel azonban nem jutottak dűlőre a tárlat tartalmáról, így a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége kiszállt a tárgyalásokból, pedig az épület addigra már majdnem elkészült.

Schmidt Mária

A kormány eddigi hivatalos álláspontja az volt, hogy a múzeumot nem szabad megnyitni addig, amíg a kiállításról nem jut egyezségre a zsidó közösséggel Schmidt.

„Van egy észszerű határ, amíg szerintem a kormány bölcsen teszi, hogyha vár arra, hogy a magyarországi zsidó közösségek áldásukat adják a múzeumi koncepcióra. Hogyha ez nem megy, akkor valószínű, hogy ott mást kell csinálni” – mondta még tavaly szeptemberben Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki azóta már nem vezeti az intézményt.

Helyette Gulyás Gergely veszi majd át a Miniszterelnökség irányítását. Az új kormány azonban még nem állt fel hivatalosan, a miniszterek sem kezdték el a munkát, és azt sem lehet egyelőre tudni, hogy a zsidó közösséget érintő ügyekben – így például a Sorsok Házával kapcsolatban – ki lesz az illetékes.

„Nincs semmilyen tárgyalás a zsidó szervezetekkel, nem ismerjük továbbra sem a kiállítási anyag koncepcióját”, nyilatkozta lapunknak Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke, aki éppen ezért nem tudta megerősíteni azt az információt, hogy változás lenne a Sorsok Háza projekt ügyében, amelyre a megvalósítás leállítása óta évente több mint 80 millió forintot költött el az állam.

Heisler András

Azt viszont tudni lehet, hogy Schmidt Mária tavaly azt nyilatkozta, hogy a projektet Lázár János és Zoltai Gusztáv akadályozza, ez az akadály most elhárult. Az ügyre rálátó forrás szerint ez nem feltétlenül azért volt így, mert Lázár olyan fontosnak tartotta a zsidó közösség szempontjait, inkább más személyes konfliktus miatt blokkolta a Sorsok Háza megvalósulását.

A MAZSIHISZ álláspontja korábban az volt, hogy nincs szükség két külön holokauszttal foglalkozó intézményre, a Páva utcában működő Holokauszt Emlékközpont kiállításnak koncepcióját tartották megfelelőnek, és szerették volna, ha a Sorsok Háza helyett az Együttélés Háza valósul meg a Rumbach Sebestyén utcában.

Ráadásul többen attól is tartanak a koncepciót kidolgozó Schmidt személye és munkássága miatt, hogy a Sorsok Házában bemutatott anyag a magyar hatóságok felelősségét fogja mentegetni.

Lázár János tanácsadója, Zoltai Gusztáv, a MAZSIHISZ volt ügyvezető igazgatója korábban azt javasolja a patthelyzet feloldására, hogy a Sorsok Háza szakmai koncepciójának elkészítésére a kormány kérjen fel tekintélyes történészeket: Glatz Ferencet, Karsai Lászlót és Ungváry Krisztiánt. Ez azonban nem valósult meg.

Megkerestük Toronyi Zsuzsannát a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatóját, aki 2014-ben szintén ott volt a Sorsok Háza koncepciójának bemutatásán, de egyelőre ő sem tud arról, hogy bármilyen előrelépés történt volna a kiállítás megvalósulása ügyében. „Sem a múzeumban, sem a levéltárunkban nem kutattak ezzel kapcsolatban szakemberek, ez biztos, pedig sok olyan új dokumentum került elő, amely hasznos lehetne egy ilyen tárlathoz”, mondta.

Toronyi Zsuzsanna

Mindez azonban még nem jelenti azt, hogy a színfalak mögött nem történik semmi, bár ennek ellentmond, hogy a kormány még nem állt fel, ezért komoly döntések sem valószínű, hogy születnek.

Heisler András szerint etikailag mindenképpen kifogásolható lenne, ha a Sorsok Háza úgy nyitna meg, hogy nincs ez ügyben egyeztetés a zsidó közösséggel. Nemzetközi felháborodásra is számítani lehet a kérdésben.

A teljes koncepciót a MAZSIHISZ vezetői nem ismerik, csupán egy kiforratlan változatot, amely szerintük inkább színpadi látványtervek sorozata.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) rabbija korábban azt nyilatkozta, hogy ő látott részletesebb anyagokat 2014 augusztusában, és az ott neki bemutatott koncepció és túlélői vallomások alapján a leendő kiállítást nagyon megrendítőnek találta, amely egy gyerek szemével mutatná be az 1938-től 48-ig terjedő időszakot. Ám azt ő sem értette, miért nem mutatja be a koncepciót Schmidt a zsidó szervezeteknek, az egyeztetést akkor fontosnak tartotta.

A Sorsok Házával kapcsolatban felröppent új hír kapcsán megkerestük a rabbit is, aki egyelőre nem reagált kérdéseinkre.

Évi több tízmilliót emészt fel az üresen álló Sorsok Háza – Kibic Magazin

Hiába készült el már évekkel ezelőtt a holokauszt áldozatainak emléket állító múzeum épülete, a tárlat tartalmáról és az üzemeltetésről a kormánynak még nem sikerült megegyeznie a zsidó szervezetekkel, és a Mazsihisz szerint a múzeum már nem is nyit ki a választás előtt.

Nem érnek véget a Holokauszt Emlékközpont hányattatásai – Kibic Magazin

A Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Emlékközpont kálváriája úgy tűnik sosem ér véget, vagy ha igen, akkor az az intézmény végét is jelenti majd egyben. A kezdeti problémákat csak tetőzték a személyes ellentétek, de a kutatói munka hiánya sem tett jót az emlékközpont megítélésének.

Hómanban és Schmidt Máriában nem ért egyet Lázár és a Mazsihisz – Kibic Magazin

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségével egyeztetett Lázár János, Miniszterelnökséget vezető minisztert. A megbeszélésen téma volt a hazai zsidó temetők és zsinagógák felújítása és gondozása, a holokausztoktatás és a Sorsok Háza is. Munkamegbeszélésen látta vendégül a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), Lázár János miniszter.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp