Véget vethet a konfliktusnak az USA követség Jeruzsálembe költözése?

Rendhagyó megközelítés az USA korábbi izraeli nagykövetétől, Daniel B. Shapirótól.

Sok aggodalom kíséri az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költözését, illetve azt, milyen hatással lesz mindez a békére.

Az ügynek nem segít az sem, hogy Gázában tiltakozások törtek ki, és a palesztinok újra felemlegetik az őket ért nemzeti tragédiát, vagyis azt, hogy a zsidó állam megalapítása megfosztotta őket a földjüktől. Ezen kívül nemsokára kezdődik a Ramadán is.

Kérdés azonban, mi a tényleges hatása a döntésnek?

Talán meglepő dolgot fogok mondani, de véleményem szerint a nagykövetség Jeruzsálembe költözése előremozdíthatja a békefolyamatot és véget vethet a konfliktusnak.

Rövid történelmi áttekintés:

Vajon miért nem ismerte el eddig az USA Jeruzsálemet Izrael fővárosának? A magyarázat 1947-re nyúlik vissza, amikor az ENSZ elkészítette Palesztina felosztásának tervét. Ekkor egy zsidó és egy arab állam kialakítását vázolták fel és meghatározták a területeket.

Jeruzsálem volt a legérzékenyebb pont, így az ENSZ külön „testként” kezelte, és azt mondta, hogy ez a város nem tartozik egyik államhoz sem.

Izrael megalapítását nem fogadták el az arab államok és Palesztina arab lakossága. Az 1948-49-es függetlenségi háború után Izrael kapta meg Nyugat-Jeruzsálemet, és Jordánia tarthatta meg Keletet Ciszjordániával együtt. Mégsem alapítottak új arab államot.

Az ENSZ-ben mindenki átmeneti állapotnak tekintette ezt a helyzetet, és a maga részéről mosta a kezét. Minden ország azt mondta, amíg Jeruzsálem státusza nem tisztázott, addig nem támogatnak semmilyen változást. Az USA is így gondolta.

Ez a helyzet maradt fenn sok évtizeden át minden békekísérlet ellenére. Eközben valójában mindig is Jeruzsálem volt Izrael fővárosa, hiszen az izraeli parlament, a Kneszet ott működik.

Épp ezért Obama elnök például Jeruzsálemben szállt meg 2013-as látogatásakor, és az államtitkárok is mindig innen intézték diplomáciai ügyeiket. Így Trump valójában csak kimondta azt, amit már évtizedek óta mindenki tudott, és ezzel felszámolt egy anakronizmust.

Tehát a tabu ledöntése hasznos lehet, amely segít, hogy a felek mélyebbre ássanak, és a konfliktusok eredeti okát keressék meg újra. Az ENSZ 1947-ben kimondta, hogy a földet el kell osztani arabok és zsidók között. Ez az állítás még ma is igaz, bár nem ugyanazok a területek tartoznak ide vagy oda. Illetve az is, hogy Jeruzsálemre mind a zsidók, mind az arabok igényt tartanak.

A nagykövetség átköltöztetése így azt jelzi, hogy a zsidók évszázados kötődése a városhoz törvényes, és ezt figyelembe kell venni. És valószínű, ennek már sokkal régebben meg kellett volna történnie.

Tovább segíti a helyzetet, ha az USA világossá teszi, hogy a palesztinok is joggal tartanak igényt Kelet-Jeruzsálemre. Trump utalt erre azzal, hogy azt mondta, hogy a határok véglegesítésértől még tárgyalni kell. Nem kétséges, hogy Izrael megtarthatja majd a fontosabb szent helyek feletti ellenőrzését, de Kelet-Jeruzsálem vitathatatlanul az araboké. A tárgyalások tisztázhatják a határkérdéseket, és végre megalakulhatna a palesztin főváros is.

Több jel is mutat ebbe az irányba. Az ENSZ közel-keleti csapata továbbra is 4 arab negyedet tart nyilván a leendő palesztin főváros helyszíneként Kelet-Jeruzsálemben. A hivatalos izraeli politika szerint továbbra sem osztoznak a városon, de egyre több izraeli vezető – még a jobboldalon is – feszegeti ezt a kérdést.

A konfliktus messze van még a megoldástól. De én hiszek abban, hogy az amerikai követség Jeruzsálembe költöztetése végül közelebb hozhatja azt a napot, amikor a vita legérzékenyebb pontja, vagyis az, hogy kié legyen Jeruzsálem, teljesen nyilvánvalóvá válik, és mindez elvezet majd egy megállapodásig, amely véget vet a konfliktusnak.

(Daniel B. Shapiro az USA izraeli nagykövete volt, és az amerikai Nemzeti Biztonsági Tanács közel-keleti és észak-afrikai ügyeinek vezető-helyettese volt az Obama-adminisztráció alatt. A Nemzetbiztonsági Tanulmányok kiemelt oktatója Tel Avivban.)

Forrás: cnn.com

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp