Egység vagy szakadás?

Mi a fontosabb érték ma a zsidó közösségben? A teljes egység vagy az, ha a sokszínű közösség hálózata képes egymással bizonyos ügyekben együttműködni? Erről a nagyon aktuális kérdésről beszél Balázs Gábor A zsidó közösségről kezdőknek és haladóknak című új online oktatási projekt negyedik részében.

Mit jelent ma a zsidó közösség részének lenni? Hogyan tudjuk összeegyeztetni a hagyományt a 21. századdal? Miért fontos elfogadnunk, hogy többféle zsidó identitás létezik, és miért erősebb egy közösség, ha sokszínűbb?

A zsidó közösségről kezdőknek és haladóknak című új online sorozatban olyan témákról esik szó mint a különböző vallási irányzatok egymás mellett élése, a zsidó identitások sokfélesége, a közösség intézményrendszere vagy a zsidó értékek.

Balázs Gábor eszmetörténész történeti és kortárs perspektívából beszél a mai zsidó közösség kihívásairól, és olyan kérdéseket, ügyeket próbál tematizálni, melyek minden aktív közösségi tag számára relevánsak lehetnek.

A sorozat negyedik része az Egység és szakadás címet viseli. Balázs Gábor szerint nem kell automatikusan hinnünk azoknak, akik megpróbálják az egységet és az egységesítést a mai magyarországi zsidó közösségben értéknek és közös érdeknek feltüntetni. Nem akkor lesz erős a zsidó közösség, ha valamelyik csoportnak sikerül egységesíteni a különböző hitközségeket és szervezeteket. A zsidó közösség akkor lesz erős, ha megmaradnak az eltérő értékeket valló és különböző szokásrendű közösségek, de ezek hálózata képes lesz egymással bizonyos ügyekben együttműködni és nyíltan, őszintén, a mássághoz való jogot tiszteletben tartva kommunikálni.

Dés Júlia, Haver Alapítvány munkatársa szerint nagyon fontos a társadalomban meglévő, zsidósággal kapcsolatos tévhitek eloszlatása, ezért tartják fontosnak, hogy ez a projekt megvalósult. “Bár az előadások sokszor a múltból indulnak ki, a jelenre reflektálnak, és őszintén elemzik a zsidó közösség előtt álló nehézségeket és a megoldandó problémákat is”, mondta. Szerinte ez a videósorozat segít azoknak, akik most ismerkednek a zsidósággal, a közösség tagjainak pedig motivációt jelenthetnek az őszinte beszélgetésre. “Nagyon fontosnak tartjuk ezeket az előadásokat, hiszen a Haver céljaival összhangban az emberek egymás iránti tiszteletének és a párbeszéd fontosságának üzenetét hirdetik”, tette hozzá.

A teljes sorozat elérhető a zsidosag.mozaikhub.hu oldalon.

A projekt közösségi összefogásra épül, létrehozója a Mozaik Hub, a Bálint Ház, a Lauder Javne Iskola és a Haver Alapítvány.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp