Gikszer a jeruzsálemi követség avatáson, háborús állapotok a gázai határon

A jeruzsálemi nagykövetség-avatáson szép beszédek, a gázai határon halottak tucatjai • Negyvenezer palesztin-arab őrjöngő rohama a határkerítés ellen • Délutánig 41 halott, 900 sebesült palesztin oldalon • A háborút nem nyerhetik meg, de a közhangulatot igen

Hétfőn délután Jeruzsálemben megkezdődött az USA ideiglenes nagykövetségének ünnepélyes átadása. Reuven Rivlin államelnök, Binjámin Netanjáhu miniszterelnök, David Friedman, az USA izraeli nagykövete és mintegy 800 izraeli és amerikai meghívott jelenlétében hangzanak el a beszédek.

Donald  Trump elnök Washingtonban felvett videó-felvételen köszöntötte az eseményt és a megjelenteket.

Az ünnepségbe azonban már a kezdetén komoly gikszer csúszott. Egy rabbi és egy pap mondott áldást az eseményre. A pap, Robert Jeffress dallasi baptista prédikátor, akit Trump elnök lelki tanácsadójaként tartanak számon, korábban kijelentette: a zsidók a pokolba mennek. („Jews are headed to hell”) Minket persze az sem vígasztal, hogy a muszlimokról és a mormonokról is hasonló a véleménye…

Közben a Gázai-övezet és Izrael határán a déli órák óta tart a palesztin-arab tömegek véres zavargása. Minden eddiginél nagyobb, 40 ezres tömeg dobál köveket és Molotov-koktélokat (meggyújtott benzines palackokat), ereszt égő sárkányokat és egyre többen éles tűzfegyverből lövöldöznek a határt védő katonáinkra.

Egy kisebb csoport délelőtt robbanótöltetet próbált elhelyezni a kerítésnél, azzal a nyilvánvaló céllal, hogy a felrobbantott kerítésen a tömeg áttóduljon az izraeli oldalra. A csoport tagjait  a határőrök lelőtték.

Halmos László
1996 óta az Új Kelet újság szerkesztője, újságírója, valamint az Izraeli hírlevél  bloggere.
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp