Felveszi Donald Trump nevét egy jeruzsálemi focicsapat

Jeruzsálem első számú futballklubját ezentúl Beitar Trump Jeruzsálemnek fogják hívni, annak tiszteletére, hogy az amerikai elnök elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának. A szurkolók azonban egyáltalán nincsenek oda az ötletért.

Beitar Trump Jeruzsálem, ezentúl így fogják nevezni a város legnagyobb futballklubját – olvasható a csapat Facebook-oldalán megjelent közleményben. A klub vezetősége azért döntött így, mert szerintük 70 év elteltével Jeruzsálem végre megkapta a várva várt nemzetközi elismerést azzal, hogy Donald Trump amerikai elnök elismerte Izrael fővárosának.

A fociklub vezetői úgy látják, hogy ezzel a „bátor” tettével Trump megmutatta szeretetét Izrael és annak fővárosa iránt, és eztán reményeik szerint több ország is követni fogja a példáját, és Jeruzsálem végre felkerülhet a világ térképére. Az elnök iránti szeretetük megnyilvánulását a klub vezetői, Eli Tabib tulajdonos és Eli Ohana klubigazgató úgy látta a legalkalmasabbnak kifejezni, hogy az 1936-ban alapított csapat felveszi Trump nevét.

A tegnapi bejelentés időzítése nem véletlen, hiszen aznap volt Jeruzsálem napja, amely a város 1967-es újraegyesítésének ünnepe. A mai napon pedig Jeruzsálemben megnyitják az amerikai nagykövetséget. Annál is inkább valószínű, hogy erre a napra várt a klub vezetősége, mert egy izraeli sportportál tudomása szerint a névváltoztatás ötlete mát hónapokkal korábban felmerült.

A névváltoztatás nem aratott osztatlan sikert a Beitar szurkolói körében. A jeruzsálemi klub nem éppen higgadtságukról ismert szurkolói már bejelentették, hogy nem értenek egyet Trump nevének felvételével, és háborút indítanak a klubvezetés ellen, hogy változtassák vissza a csapat elnevezését az eredeti névre. A szurkolók csütörtökre már egy tüntetést is bejelentettek, ugyanis úgy vélik, hogy a klubvezetés ezzel a lépéssel ellopta tőlük a csapatot, hogy Trump-közeli üzleti köröknek hízeleghessen.

A Beitar szurkolói

A Beitar ultrái amúgy nem szokták visszafogni magukat, ha valami nem tetszik nekik, 2013-ban például az ellen tiltakoztak, hogy a klub vezetése leszerződtetett a csapathoz két muszlim csecsen játékost. A szurkolók egyet nem értésük jeleként felgyújtották a klub irodáit, komoly anyagi károkat okozva ezzel kedvenc csapatuknak.

A Beitar Trump Jeruzsálem jelenleg a második helyen áll az izraeli bajnokságban, és biztos, hogy a nyáron játszani fog az Európa-liga következő kiírásában. Ha a tiltakozó szurkolók addig nem érik el a céljukat, és marad az amerikai elnök neve, akkor valószínűleg a következő európai futballszezonban sem fogunk unatkozni.

(JTA, One)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp