Felveszi Donald Trump nevét egy jeruzsálemi focicsapat

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Jeruzsálem első számú futballklubját ezentúl Beitar Trump Jeruzsálemnek fogják hívni, annak tiszteletére, hogy az amerikai elnök elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának. A szurkolók azonban egyáltalán nincsenek oda az ötletért.

Beitar Trump Jeruzsálem, ezentúl így fogják nevezni a város legnagyobb futballklubját – olvasható a csapat Facebook-oldalán megjelent közleményben. A klub vezetősége azért döntött így, mert szerintük 70 év elteltével Jeruzsálem végre megkapta a várva várt nemzetközi elismerést azzal, hogy Donald Trump amerikai elnök elismerte Izrael fővárosának.

מועדון הכדורגל בית”ר ירושלים – F.C. Beitar Jerusalem

70 שנה המתינה ירושלים להכרה בינלאומית, עד שהנשיא דונלד טראמפ החליט לעשות מעשה והכיר בה כבירת הנצח של עם ישראל. הנשיא טראמפ הפגין אומץ, חזון ואהבת אמת לעם ישראל ולבירתו, ובימים אלה הולכות מדינות…

A fociklub vezetői úgy látják, hogy ezzel a „bátor” tettével Trump megmutatta szeretetét Izrael és annak fővárosa iránt, és eztán reményeik szerint több ország is követni fogja a példáját, és Jeruzsálem végre felkerülhet a világ térképére. Az elnök iránti szeretetük megnyilvánulását a klub vezetői, Eli Tabib tulajdonos és Eli Ohana klubigazgató úgy látta a legalkalmasabbnak kifejezni, hogy az 1936-ban alapított csapat felveszi Trump nevét.

A tegnapi bejelentés időzítése nem véletlen, hiszen aznap volt Jeruzsálem napja, amely a város 1967-es újraegyesítésének ünnepe. A mai napon pedig Jeruzsálemben megnyitják az amerikai nagykövetséget. Annál is inkább valószínű, hogy erre a napra várt a klub vezetősége, mert egy izraeli sportportál tudomása szerint a névváltoztatás ötlete mát hónapokkal korábban felmerült.

A névváltoztatás nem aratott osztatlan sikert a Beitar szurkolói körében. A jeruzsálemi klub nem éppen higgadtságukról ismert szurkolói már bejelentették, hogy nem értenek egyet Trump nevének felvételével, és háborút indítanak a klubvezetés ellen, hogy változtassák vissza a csapat elnevezését az eredeti névre. A szurkolók csütörtökre már egy tüntetést is bejelentettek, ugyanis úgy vélik, hogy a klubvezetés ezzel a lépéssel ellopta tőlük a csapatot, hogy Trump-közeli üzleti köröknek hízeleghessen.

A Beitar szurkolói

A Beitar ultrái amúgy nem szokták visszafogni magukat, ha valami nem tetszik nekik, 2013-ban például az ellen tiltakoztak, hogy a klub vezetése leszerződtetett a csapathoz két muszlim csecsen játékost. A szurkolók egyet nem értésük jeleként felgyújtották a klub irodáit, komoly anyagi károkat okozva ezzel kedvenc csapatuknak.

A Beitar Trump Jeruzsálem jelenleg a második helyen áll az izraeli bajnokságban, és biztos, hogy a nyáron játszani fog az Európa-liga következő kiírásában. Ha a tiltakozó szurkolók addig nem érik el a céljukat, és marad az amerikai elnök neve, akkor valószínűleg a következő európai futballszezonban sem fogunk unatkozni.

(JTA, One)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp