Izrael megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált

Az izraeli Netta Toy című dalát választották a legjobbnak a 63. Eurovíziós Dalfesztivál lisszaboni döntőjében. Izrael ezzel negyedszerre nyerte meg a dalversenyt.

Netta Toy című dalát már a verseny előtt is az egyik legesélyesebbnek tartották a győzelemre, a fogadóirodáknál is vezetett, és a keddi elődöntőben is már láthatóan nagy sikert aratott az izraeli énekesnő. A Toy 529 ponttal végzett az első helyen, a második a ciprusi dal lett a 436 ponttal, míg a harmadik helyre az osztrák előadó futott be 342 ponttal. A magyar AWS 93 pontot kapott, ami a 21. helyre volt elég.

 

A 63. Eurovíziós Dalfesztiválon 43 ország indult, a döntőbe 26 dal jutott be. A verseny a végsőkig szoros volt, és végül a közönségszavazás döntötte el, hogy idén Izrael nyeri meg az Eurovíziót. A feszültséget jól mutatja a győztes kihirdetése előtti néhány másodperc:

 

Izrael ezzel a győzelemmel negyedszerre nyerte meg az Eurovíziós Dalfesztivált, a legutóbb 1998-ban Dana International tudott nyerni a Divával. Ezt megelőzően 1978-ban Izhar Cohen A-Ba-Ni-Bi című dala végzett az első helyen, majd egy évre rá a Gali Atari által előadott Halleluyah lett a legjobb dal.

Izraelben hatalmas népünnepély kezdődött a győzelem hírére. Tel-Avivban több ezren vonultak a Rabin térre, ahol többen a szökőkútban is megfürödtek örömükben, a városháza falára pedig a Toy feliratot írták ki. Jeruzsálemben pedig a Machane Juda piac területén jött össze nagyobb tömeg ünnepelni.

 

Az Euróvízió szabályai szerint jövőre mindig a győztes ország rendezheti meg a dalversenyt, amennyiben vállalja, Izrael például 1980-ban anyagi okokból volt kénytelen lemondani a rendezésről. 1979-ben és 1999-ben viszont megrendezték az eseményt, mindkétszer Jeruzsálemben, így valószínűleg jövőre is ott tartják majd meg a versenyt. Ami a jelenlegi főváros-kérdés, és a holnapi amerikai nagykövetég megnyitásának tükrében adhat még egy politikai felhangot a fesztiválnak, hiszen a legtöbb európai ország nem ismeri el Jeruzsálemet Izrael fővárosának. (Az Eurovíziót amúgy nem lenne muszáj fővárosban megrendezni.)

Izrael korábbi szerepléseiről, illetve arról, hogy a mostani izraeli dalnak miért van esélye a győzelemre, ebben a cikkben lehet olvasni:

Egy jó dalnál sokszor több kell az Eurovíziós Dalfesztivál megnyeréséhez – Kibic Magazin

Izraelnek valószínűleg nem elég egy ütős dalt nevezni, hogy megnyerje az Eurovíziós Dalfesztivált, ahhoz ugyanis a szavazók szimpátiájára is szükség van. Az izraeli dalnak idén úgy tűnik ez is összejöhet. A ma este Lisszabonban elkezdődő Eurovíziós Dalfesztivál egyik legnagyobb esélyese az izraeli Netta által előadott Toy című dal.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp