Izrael megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Az izraeli Netta Toy című dalát választották a legjobbnak a 63. Eurovíziós Dalfesztivál lisszaboni döntőjében. Izrael ezzel negyedszerre nyerte meg a dalversenyt.

Netta Toy című dalát már a verseny előtt is az egyik legesélyesebbnek tartották a győzelemre, a fogadóirodáknál is vezetett, és a keddi elődöntőben is már láthatóan nagy sikert aratott az izraeli énekesnő. A Toy 529 ponttal végzett az első helyen, a második a ciprusi dal lett a 436 ponttal, míg a harmadik helyre az osztrák előadó futott be 342 ponttal. A magyar AWS 93 pontot kapott, ami a 21. helyre volt elég.

 

A 63. Eurovíziós Dalfesztiválon 43 ország indult, a döntőbe 26 dal jutott be. A verseny a végsőkig szoros volt, és végül a közönségszavazás döntötte el, hogy idén Izrael nyeri meg az Eurovíziót. A feszültséget jól mutatja a győztes kihirdetése előtti néhány másodperc:

 

Izrael ezzel a győzelemmel negyedszerre nyerte meg az Eurovíziós Dalfesztivált, a legutóbb 1998-ban Dana International tudott nyerni a Divával. Ezt megelőzően 1978-ban Izhar Cohen A-Ba-Ni-Bi című dala végzett az első helyen, majd egy évre rá a Gali Atari által előadott Halleluyah lett a legjobb dal.

Izraelben hatalmas népünnepély kezdődött a győzelem hírére. Tel-Avivban több ezren vonultak a Rabin térre, ahol többen a szökőkútban is megfürödtek örömükben, a városháza falára pedig a Toy feliratot írták ki. Jeruzsálemben pedig a Machane Juda piac területén jött össze nagyobb tömeg ünnepelni.

 

Az Euróvízió szabályai szerint jövőre mindig a győztes ország rendezheti meg a dalversenyt, amennyiben vállalja, Izrael például 1980-ban anyagi okokból volt kénytelen lemondani a rendezésről. 1979-ben és 1999-ben viszont megrendezték az eseményt, mindkétszer Jeruzsálemben, így valószínűleg jövőre is ott tartják majd meg a versenyt. Ami a jelenlegi főváros-kérdés, és a holnapi amerikai nagykövetég megnyitásának tükrében adhat még egy politikai felhangot a fesztiválnak, hiszen a legtöbb európai ország nem ismeri el Jeruzsálemet Izrael fővárosának. (Az Eurovíziót amúgy nem lenne muszáj fővárosban megrendezni.)

Izrael korábbi szerepléseiről, illetve arról, hogy a mostani izraeli dalnak miért van esélye a győzelemre, ebben a cikkben lehet olvasni:

Egy jó dalnál sokszor több kell az Eurovíziós Dalfesztivál megnyeréséhez – Kibic Magazin

Izraelnek valószínűleg nem elég egy ütős dalt nevezni, hogy megnyerje az Eurovíziós Dalfesztivált, ahhoz ugyanis a szavazók szimpátiájára is szükség van. Az izraeli dalnak idén úgy tűnik ez is összejöhet. A ma este Lisszabonban elkezdődő Eurovíziós Dalfesztivál egyik legnagyobb esélyese az izraeli Netta által előadott Toy című dal.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp