Nagyfeszültség hete Izraelben

A tavasz, amelynek az időjárása itt is bolondos, az idén megtréfált minket. A tavaszi esők általában már április elején elbúcsúznak, hogy novemberig-decemberig hírüket se lássuk. Ám az idén még május második hete is is zuhogó-kopogó jégesőket zúdít a nyakunkba.

Ezen a héten mégis az időjárás izgatta a legkevésbé az izraeli közvéleményt

Kedden, május 8-án Donald Trump, az USA elnöke bejelentette: nem hosszabbítja meg az Egyesült Államok részéről az iráni atomprogramról 2015-ben aláírt többhatalmi szerződést, ezzel új helyzetet teremtett a térségben. Trump kilátásba helyezte, hogy teljes mértékben visszaállítja a 2015 előtti gazdasági szankciókat Iránnal szemben.

• Az Izraeli Hadsereg szóvivője bejelentette: a Szíriában állomásozó iráni erők közelebb hozták rakétakilövőiket az izraeli határhoz. A Golán-fennsík településein kinyitották az óvóhelyeket. A Pikud hácáfon-t, az Izraeli Hadsereg északi hadtestét készenlétbe helyezték.

Szerdán, május 9-én, a Győzelem napján Binjámin Natanjáhu együtt szemlélte a Vörös téri katonai parádét Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Natanjáhu azért utazott immár sokadszor Moszkvába, hogy a Szíriában állomásozó, és Izraelre stratégiai veszélyt jelentő iráni erők jelenlétéről tárgyaljon az orosz vezetővel.

Csütörtökön, május 10-én éjfél után a Szíriában állomásozó iráni Forradalmi Gárda “Kudsz” egysége 20 rakétát lőtt ki a Golán-fennsíkra, a határ közelében állomásozó határőrök felé. A térségben felállított “Vaskupola” rakétaelhárító ütegek négy, a határ izraeli oldala felé tartó rakétát megsemmisítettek; a többi a szíriai oldalon robbant.

Órákkal ezt követően az Izraeli Légierő 28 harci gépe 60 rakétával több, mint ötven, Szíriában állomásozó iráni katonai objektumot semmisített meg, egyebek között rakétaütegeket, fegyverraktárakat, radarokat és hírszerzési központokat. A támadásnak összesen 28 halottja volt, köztük 11 iráni. Az 1973-74-es Jom Kippuri háború óta ez volt a legnagyobb légicsapás szíriai terület ellen, és lényegében harcképtelenné tette az ott állomásozó iráni haderőt.

• Joszi Ámráni, Izrael magyarországi nagykövete bejelentette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a közeljövőben eleget tesz Binjámin Netanjáhu meghívásának és Izraelbe látogat.

Pénteken, május 11-én déltől az esti órákig mintegy 15 ezer gázai arab az izraeli határ öt pontján randalírozott. A „demonstrálók” köveket, Molotov koktélokat dobáltak és égő sárkányokat eregettek át a határon, ami ismét tüzeket okozott megművelt földeken. A péntekenkénti, hetedik hete tartó, egyre erőszakosabb szabotázs-akciók és határsértési kísérletek most egy arab halálos áldozatot követeltek: a határvédők éles lövedékkel igyekeztek távoltartani az égő sárkány-eregetőket a határtól.

• Victoria Coates, az USA Nemzeti Biztonsági Tanácsa tagja kijelentette: a nagykövetség áthelyezése nem valamiféle “hoci-nesze” alku része, hanem az Egyesült Államok érdeke.

• Magyarország, Csehország és Románia az Európai Unióban ellenszavazatával megakadályozta a francia kezdeményezést, amellyel 28 uniós tagállam elítélte volna az Amerikai Egyesült Államokat, amiért jövő hétfőn felavatni szándékozik a Tel Avivból Jeruzsálembe költöztetett izraeli nagykövetségét.

Szombaton, május 12-én este, Lisszabonban Neta Barziláj “Toy” című dala fergeteges sikerrel végzett az első helyen. A táncdalfesztiválon 26 ország énekesei és együttesei versenyeztek. A bíráktól és a közönségtől az ismeretlenségből előlépett tündérien dagi izraeli énekesnő kapta a legtöbb, szám szerint 529 pontot.

Hétfő, május 14 Izrael és a Közel-Kelet kritikus napjának ígérkezik. Ez a nap Izrael Állam kikiáltásának a hetvenedik évfordulója. (A Gergely-naptár szerint; Izrael, mint minden jeles napot, ezt is a zsidó naptár szerint, Ijjár hó 5-én ünnepli, mivel 1948. május 14 akkor Ijjár hó 5-re esett.)

• Ezen a napon avatják fel ünnepélyesen Jeruzsálemben, az Arnona-negyedben az Egyesült Államok nagykövetségét, amely jó ideig még ideiglenes jelleggel fog működni. Donald Trump elnök a Fehér Házból küld személyes üzenetet.

Az USA nagykövetsége Jeruzsálemben

• Ugyancsak ezen a napon tartja a Palesztin Autonómia a Jasszer Arafat által 1998-ban indított “Nakba” napot. A szó jelentése: katasztrófa. Ebben manifesztálódik keserűségük, bosszúvágyuk a zsidó állam megalakulása és léte, Izrael sikerei, katonai győzelmei és a maguk elmaradottsága és eredménytelensége fölött. Az idei Nakbát egy “Visszatérési menet” keretében tervezik megtartani. A bejelentett tervek szerint ezrek, tízezrek indulnak meg az Autonómia területéről Izrael felé, és tömegesen, próbálnak átjutni az Izrael által a terrorveszély elhárítására emelt kerítéseken. ◙

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp