Trumpot ábrázoló érmét adott ki egy izraeli szervezet

A Mikdash Educational Center elnevezésű izraeli szervezet egy Donald Trumpot ábrázoló érmével gondolta meghálálni, hogy az amerikai nagykövetséget Jeruzsálembe költöztetik. Az amerikai elnökön kívül a Szentély-érmére egyéb érdekességek is felkerültek.

Jövő hét hétfőn, május 14-én adják át az új amerikai nagykövetséget Jeruzsálemben, miután tavaly decemberben Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és odaköltözteti az Egyesült Államok nagykövetségét. A költözést eredetileg 2019-re tervezték, ám Trumpék végül úgy döntöttek, hogy már idén május 14-én megnyitják az új követséget. Ezen a napon kiáltották ki ugyanis Izrael függetlenségét 1948-ban.

A Szentély-érme

Ezt a két alkalmat kombinálta össze a most kiadott érmén a Mikdash Educational Center (Szentély Oktatási Központ) nevű izraeli szervezet, amelynek célja a lerombolt jeruzsálemi szentélyről való tudnivalók népszerűsítése. Az érmét ugyanis Izrael megalakulásának 70. évfordulójára adták ki, ennek ellenére azonban az egyik oldalára Donald Trump került, ráadásul Nagy Kurus perzsa király társaságában.

Kurus volt egyébként az, aki 2500 évvel ezelőtt engedélyezte a zsidóknak, hogy visszatérjenek Jeruzsálembe a babilóniai fogságból. Az érmére még néhány címer és a következő bibliai idézet is felkerült: „és utasított engem, hogy építsek neki házat Jeruzsálemben”. Az érme másik oldalán egy olajágat szállító galamb mellett maga a szentély képe látható.

A szervezet közleménye szerint az érme kifejezi az örömüket és hálájukat amiatt, hogy az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költözik Izrael függetlenségi napja tiszteletére. Szerintük ez Trump azon nyilatkozatának a beteljesedése, amelyben az amerikai elnök elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. Kurus pedig a bibliai idézet kapcsán kerülhetett az érmére, vagy fordítva, ez már nem egészen világos.

Az érmét amúgy 50 dollárért (nagyjából 13 ezer forintért) lehet megvásárolni.

A hétfői megnyitó kapcsán korábban Trump még azt is belengette, hogy Jeruzsálembe látogat, azonban a Fehér Ház azt közölte, hogy az elnök kihagyja az eseményt.

(Foxnews)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp