Példaként szeretne szolgálni Nagy-Britannia első ortodox női rabbija

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Dina Brawer személyében először avattak ortodox rabbinak nőt Nagy-Britanniában. A modern ortodox irányzathoz tartozó rabbinőnek nem lesz könnyű dolga abban, hogy új hivatását gyakorolhassa.

Dina Brawer egy kétórás vizsgát követően kapta meg a szmichát, a rabbinikus felszentelést Londonban Daniel Sperber rabbitól, az izraeli Bar-Ilan egyetem professzorától. Brawer ezzel a rabba címet kapta meg, amely a rabbi szó nőnemű megfelelője, bár vannak női rabbik, akik szerint ez a rabbiságnak egy alacsonyabb szintű fokozata. Brawer is hangsúlyozta, hogy ő rabbiként tekint magára, mivel erre készítették fel, és erre a hivatásra kapott képesítést.

Dina Brawer (Fotó: facebook.com/dina.brawer)

A frissen felszentelt rabbinő négy évig tanult a New York-i Maharat Jesivában, amely a modern ortodox irányzatot követő nők számára tart vallási képzéseket. A modern, szekuláris világot és a zsidó vallási törvényeket is magáénak valló modern ortodox irányzat egyes leágazásai ugyanis megengedik, hogy a nők szélesebb körű vallási tanulmányokat folytathassanak, és nagyobb szerepet kaphassanak a közösségek vezetésében.

Egyes modern ortodox zsinagógák korábban már alkalmazták is vezetői vagy rabbi pozícióban a Maharat növendékeit. Éppen emiatt döntött úgy tavaly év elején az amerikai modern ortodoxia egyik nagy ernyőszervezete, az Orthodox Union, hogy megtiltja a hozzá tartozó 400 közösségnek a női rabbik alkalmazását. Dina Brawer ráadásul férjével, Naftali Brawer rabbival együtt nemsokára az Egyesült Államokba költözik, ahol ilyen körülmények között nem lesz egyszerű a számára rabbiként elhelyezkedni. A tanulmányi évei alatt mindenesetre már teljesített szolgálatot rabbi gyakornokként ortodox zsinagógákban New Jerseyben, illetve Londonban.

Dina Brawer és Daniel Sperber rabbi, Brawer szmichájának aláírása közben (Fotó: facebook.com/dina.brawer)

Dina Brawer elsősorban azért szeretett volna rabbinak tanulni, hogy megmutassa a többi nőnek a közösségben, hogy ez nem egy olyan dolog, amit csak férfiak képesek megtenni, nőként ugyanúgy lehetséges, hogy valaki rabbivá váljon, és a nőknek törekedniük kellene erre. Brawer szerint a fiatal lányok bármivé válhatnak, amit csak szeretnének, lehetnek jól képzettek, szerezhetnek maguknak PhD fokozatot bármilyen témában, viszont amikor zsidó vallási tanulmányok kerülnek szóba, akkor előjönnek bizonyos korlátozások. Pedig a nőket nem lenne szabad korlátozni – vallja a rabbinő.

Brawer Milánóban, marokkói származású családba született, és egy chabad közösségben nőtt fel New Yorkban. Miután rabbi férje Londonban kapott állást, négy gyermekükkel a brit fővárosba költöztek. Korábban zsidó tanulmányokból BA diplomát szerzett, pszichológiából és pedagógiából pedig mesterfokozata van. A most felszentelt rabbinő már korábban is aktív volt nőjogi kérdésekben a vallásos zsidóságon belül, Londonban megalapította az ortodox feminista szervezet, a JOFA helyi fiókszervezetét.

Arról, hogyan lehet egy nő ortodox rabbi, és erre mi szükség van egyáltalán, ebben a korábbi cikkünkben lehet olvasni:

„Egy ember tudása független attól, hogy nő vagy férfi” – Kibic Magazin

Ha egy nő lehet ügyvéd, igazságügy miniszter vagy miniszterelnök, akkor lehet rabbi is, és ha ezt nem engedik meg, akkor pont ez az, ami szégyent hoz a háláchára. Ugyanis ezzel megsértik a közösség egy részét, vagyis nem érvényesül az egész közösség tiszteletben tartásának elve, mondja Meesh Hammer-Kossoy ortodox női rabbi, a Pardes Zsidó Tudományok Intézetének oktatója, akivel az Izraeli Kulturális Intézetben beszélgettünk.

(JTA)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp