Példaként szeretne szolgálni Nagy-Britannia első ortodox női rabbija

Dina Brawer személyében először avattak ortodox rabbinak nőt Nagy-Britanniában. A modern ortodox irányzathoz tartozó rabbinőnek nem lesz könnyű dolga abban, hogy új hivatását gyakorolhassa.

Dina Brawer egy kétórás vizsgát követően kapta meg a szmichát, a rabbinikus felszentelést Londonban Daniel Sperber rabbitól, az izraeli Bar-Ilan egyetem professzorától. Brawer ezzel a rabba címet kapta meg, amely a rabbi szó nőnemű megfelelője, bár vannak női rabbik, akik szerint ez a rabbiságnak egy alacsonyabb szintű fokozata. Brawer is hangsúlyozta, hogy ő rabbiként tekint magára, mivel erre készítették fel, és erre a hivatásra kapott képesítést.

Dina Brawer (Fotó: facebook.com/dina.brawer)

A frissen felszentelt rabbinő négy évig tanult a New York-i Maharat Jesivában, amely a modern ortodox irányzatot követő nők számára tart vallási képzéseket. A modern, szekuláris világot és a zsidó vallási törvényeket is magáénak valló modern ortodox irányzat egyes leágazásai ugyanis megengedik, hogy a nők szélesebb körű vallási tanulmányokat folytathassanak, és nagyobb szerepet kaphassanak a közösségek vezetésében.

Egyes modern ortodox zsinagógák korábban már alkalmazták is vezetői vagy rabbi pozícióban a Maharat növendékeit. Éppen emiatt döntött úgy tavaly év elején az amerikai modern ortodoxia egyik nagy ernyőszervezete, az Orthodox Union, hogy megtiltja a hozzá tartozó 400 közösségnek a női rabbik alkalmazását. Dina Brawer ráadásul férjével, Naftali Brawer rabbival együtt nemsokára az Egyesült Államokba költözik, ahol ilyen körülmények között nem lesz egyszerű a számára rabbiként elhelyezkedni. A tanulmányi évei alatt mindenesetre már teljesített szolgálatot rabbi gyakornokként ortodox zsinagógákban New Jerseyben, illetve Londonban.

Dina Brawer és Daniel Sperber rabbi, Brawer szmichájának aláírása közben (Fotó: facebook.com/dina.brawer)

Dina Brawer elsősorban azért szeretett volna rabbinak tanulni, hogy megmutassa a többi nőnek a közösségben, hogy ez nem egy olyan dolog, amit csak férfiak képesek megtenni, nőként ugyanúgy lehetséges, hogy valaki rabbivá váljon, és a nőknek törekedniük kellene erre. Brawer szerint a fiatal lányok bármivé válhatnak, amit csak szeretnének, lehetnek jól képzettek, szerezhetnek maguknak PhD fokozatot bármilyen témában, viszont amikor zsidó vallási tanulmányok kerülnek szóba, akkor előjönnek bizonyos korlátozások. Pedig a nőket nem lenne szabad korlátozni – vallja a rabbinő.

Brawer Milánóban, marokkói származású családba született, és egy chabad közösségben nőtt fel New Yorkban. Miután rabbi férje Londonban kapott állást, négy gyermekükkel a brit fővárosba költöztek. Korábban zsidó tanulmányokból BA diplomát szerzett, pszichológiából és pedagógiából pedig mesterfokozata van. A most felszentelt rabbinő már korábban is aktív volt nőjogi kérdésekben a vallásos zsidóságon belül, Londonban megalapította az ortodox feminista szervezet, a JOFA helyi fiókszervezetét.

Arról, hogyan lehet egy nő ortodox rabbi, és erre mi szükség van egyáltalán, ebben a korábbi cikkünkben lehet olvasni:

„Egy ember tudása független attól, hogy nő vagy férfi” – Kibic Magazin

Ha egy nő lehet ügyvéd, igazságügy miniszter vagy miniszterelnök, akkor lehet rabbi is, és ha ezt nem engedik meg, akkor pont ez az, ami szégyent hoz a háláchára. Ugyanis ezzel megsértik a közösség egy részét, vagyis nem érvényesül az egész közösség tiszteletben tartásának elve, mondja Meesh Hammer-Kossoy ortodox női rabbi, a Pardes Zsidó Tudományok Intézetének oktatója, akivel az Izraeli Kulturális Intézetben beszélgettünk.

(JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp