A zsidó civil szervezetek érdekképviseletét fogja segíteni a Kibic Szövetség

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A Kibic Szövetség tegnapi közgyűlésén új elnökséget választott, amely programja alapján egy új irányba vinné a civil zsidó szervezeteket magába foglaló szövetséget. Ezzel együtt hamarosan a Kibic Magazin is megújul.

Szerdán közgyűlést tartott a Kibic Szövetség, amelyen a tagszervezetek képviselői új elnökséget választottak és megszavazták három új szervezet felvételét. Elfogadták továbbá a szövetség pénzügyi beszámolóját, módosították az új törvényi rendeletnek megfelelően az alapszabályt, valamint három személyt a felügyelőbizottság tagjává választották. 

Az előző elnökség mandátuma lejárt, így tisztújításra volt szüksége a szervezetnek, a két eddigi alelnök, Kirschner Péter (Mazsike) és Jusztin Ádám (Maccabi VAC) lemondott, így Borgula András (Gólem Színház) elnök, két új alelnök-jelölttel nyújtott be pályázatot az elnökségért. Mivel a megjelölt határidőig csak ez az egy pályázat érkezett, így aztán a közgyűlés ennek az elfogadásáról döntött.

Az elnökség ezentúl Borgula András régi-új elnök mellett Böröcz László (2B Galéria) és Komáromi Ádám (Szim Salom) alelnökökből áll majd. A pályázatuk alapján azonban nem csak a személyi cserék hoznak újdonságot a szövetség működésébe. Az újonnan megválasztott elnökség sokkal aktívabban szeretne működni, az alelnökök is több munkaórát kívánnak szánni a Kibicre. Erre pedig azért lesz szükség, mert míg eddig a Kibic portál volt az egyetlen összekötő kapocs a tagszervezetek között, addig mostantól a szövetség a zsidó civil szervezetek érdekképviseletében is segítséget szeretne nyújtani.

Hogy minél hatékonyabban tudja képviselni a Kibic a zsidó civilek érdekeit, az elnökség nagyobb arányban vonná be a tagszervezeteket is a szövetség munkájába. Ahhoz, hogy ezt elősegítsék, a tagszervezetekkel való kommunikáció javítását ígérték a frissen megválasztott elnökség tagjai.

A közgyűlésen megjelent Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke, aki röviden elmondta, hogy üdvözli a Kibic Szövetség céljait, és kiemelte, hogy a Mazsihisz az utóbbi időszakban egyre szorosabban próbál együttműködni a különféle zsidó civil szervezetekkel.

Az elnökséggel együtt a Kibic Magazin is megújulóban van. A portálhoz új projektvezető érkezett Seres Attila személyében, aki új funkciókat szán az oldalnak. Az eddig megszokott hírek, interjúk, riportok mellett nagyobb teret kapnának a vélemények, illetve a szervezeteknek is lenne lehetőségük a saját közleményeiket a Kibicen megjelentetni. A események automatizált formában kerülnek fel az oldalra, így nagyobb és színesebb programválaszték várja az olvasókat. A cél az, hogy a portál egy megkerülhetetlen tényezővé váljon a zsidó közösség életében.

A Kibic Szövetég egyik legnagyobb problémája az anyagi források hiánya, mint az a tavalyi év pénzügyi beszámolójából is kiderült. Az elmúlt évben a bevételek nagyjából 90 százaléka a JDC-től érkezett. A jövőre nézve a szövetég megpróbál újabb forrásokat felkutatni. Annak érdekében ugyanis, hogy megőrizze függetlenségét, a Kibicnek önfenntartóvá kellene válnia. A pénzügyi több lábon állás egyik eszköze egy tervezett adománybolt lenne, amely a szövetség keretein belül működne majd.

A közgyűlés résztvevői három új szervezet felvételét is megszavazták. Így a Kibic Szövetség tagja lett a Hillel Hungary zsidó diákszervezet, a 2B Galéria és a Dor Hadash konzervatív zsidó közösség. A szövetség felügyelőbizottságának három tagja pedig Kenesei Marcell (Centropa), Dés Júlia (Haver) és Czingel Szilvia (Centropa) lett.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp