Nem lesz új országos főrabbi

Múlt hét csütörtökön arról döntött a Mazsihisz Rabbitestülete, hogy az országos főrabbi funkcióját, amelyről nemrég Frölich Róbert mondott le, Radnóti Zoltán tölti be a jövőben.

Az ülésen három rabbit, Verő Tamást, Kardos Pétert és Radnóti Zoltán jelölték a pozícióra. Az első két rabbi nem vállalta a jelölést, és végül sor sem került a szavazásra, mivel a Rabbitestület úgy szavazott, nincs szükség a poszt betöltésére.

Ezentúl az országos főrabbi főként protokolláris feladatait Radnóti Zoltán, a Mazsihisz Rabbitestületének elnöke fogja ellátni.

Radnóti Zoltán főrabbi

Frölich Róbert lemondása váratlanul érte a közéletet néhány héttel ezelőtt.

A rabbi a Mazsihisz közgyűlésének szóló levelében azzal indokolta a döntését, hogy az elmúlt években a szervezet olyan irányba mozdult el a világi vezetés tudtával és támogatásával, amely egyre távolabb kerül mindattól, amit ő képvisel.

Információink szerint a döntés közvetlen kiváltó oka az lehetett, hogy az Országos Rabbiképző Intézet – Zsidó Egyetem élére (ORZSE) először választottak olyan embert, aki nem rabbi és nem alkalmazottja a zsidó hitközségnek. Vajda Károly irodalomtörténész, vallásfilozófus egyetemi oktató, aki a tudományos élet területéről érkezik az egyetem élére hónapokon át tartó egyeztetések után.

Frölich – aki a Mazsihiszen belül azt az irányzatot képviselte, amely szerint a neológiát a maga formájában kell továbbra is folytatni – nem nézte jó szemmel ezt a döntést.

Frölich Róbert főrabbi

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a volt országos főrabbit is, aki azt nyilatkozta, hogy úgy gondolja, az ORZSE élén az intézmény 140 éves hagyományainak megfelelően rabbinak kellene állnia, ezért nem támogatta, hogy világi személy vegye át a rabbiképző vezetését. “A zsidókat a hagyományaik teszik zsidóvá. Ez a döntés teljesen szembemegy a magyarországi neológia hagyományaival, amelyet rabbiként egyáltalán nem tudok támogatni.”

Információink szerint Frölich Róbert Háberman Zoltán adjunktus, az ORZSE szociális munkás tanszéke oktatójának kinevezését támogatta volna a posztra.

Ebben a pályázatban Háberman Zoltán, Oláh János rektorhelyettes, Gábor György filozófus és Frölich Róbert vezette volna az intézményt a következő elképzelés szerint. Az ORZSÉn belül két külön intézet működött volna: a Rabbinikus Tudományok Intézete Frölich Róbert vezetésével, és a Bölcsészettudományi Intézet Gábor György igazgatásával. Az intézmény élén Háberman Zoltán lett volna a rektor, aki menedzserként vezette volna az intézményt. “Ebben a formában továbbra is rabbi állt volna a rabbiképzés élén”, nyilatkozta Frölich Róbert a pályázattal kapcsolatban.

A múlt csütörtöki ülésen döntés született arról is, hogy a tavaly végzett Fináli Gábor rabbit, tanácskozói jogkörrel, felvegyék a Mazsihisz Rabbitestületébe, amellyel a MAZSIHISZ közleménye szerint nyitni kívánt a Rabbitestület a fiatalabb nemzedék felé.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp