Egy kamaszlány ébredő szexuális érdeklődése az Anne Frank képregényben

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Eddig az apa által cenzúrázott részek is bekerültek az Anne Frank életének utolsó két évét bemutató képregénybe, amely azt az időszakot rögzíti, amikor a kislány egy amszterdami épület hátsó traktusában bujkált a családjával és másokkal.

A képregény érdekessége többek között, hogy az üldöztetés és a szenvedés bemutatása mellett feltárja egy kamaszodó lány történetét, akiben már ébredezik a szexualitás iránti érdeklődés. Anne Frank történetének ezt a szálát az édesapja sokáig igyekezett eltussolni, ezért a haláláig nem is ismerhette meg az olvasóközönség, de az új naplókiadásokba, és a képregénybe is belekerült.

A szerzők, Ari Folman és David Polonsky

A könyvről Gyárfás Dorka írt recenziót nemrég, amelyben azt állítja, kilépteti az olvasót a mesék világából, amelyben olyan könnyen fel lehet ismerni a jót és a rosszat, és olyan elbizonytalanító kérdésekkel szembesít például, hogyha a zsidók tudták, hogy meg akarják őket ölni, miért várták meg, míg elviszik őket.

Véleménye szerint Anne Frank – aki írónak készült – meglepően plasztikusan ír a szüleihez, a nővéréhez és az anyjához fűződő kapcsolatáról. “Életszerű és megrendítő, ahogy egy kamaszlány próbálja elemezni szülei jellemét, ahogy próbálja megérteni és felnőttként látni a házasságukat, ahogy keresi a tulajdonságaikban a neveltetésüket és gyökereiket – és igyekszik ehhez képest (vagy ennek ellenében) meghatározni magát”, írja.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp