Egy kamaszlány ébredő szexuális érdeklődése az Anne Frank képregényben

Eddig az apa által cenzúrázott részek is bekerültek az Anne Frank életének utolsó két évét bemutató képregénybe, amely azt az időszakot rögzíti, amikor a kislány egy amszterdami épület hátsó traktusában bujkált a családjával és másokkal.

A képregény érdekessége többek között, hogy az üldöztetés és a szenvedés bemutatása mellett feltárja egy kamaszodó lány történetét, akiben már ébredezik a szexualitás iránti érdeklődés. Anne Frank történetének ezt a szálát az édesapja sokáig igyekezett eltussolni, ezért a haláláig nem is ismerhette meg az olvasóközönség, de az új naplókiadásokba, és a képregénybe is belekerült.

A szerzők, Ari Folman és David Polonsky

A könyvről Gyárfás Dorka írt recenziót nemrég, amelyben azt állítja, kilépteti az olvasót a mesék világából, amelyben olyan könnyen fel lehet ismerni a jót és a rosszat, és olyan elbizonytalanító kérdésekkel szembesít például, hogyha a zsidók tudták, hogy meg akarják őket ölni, miért várták meg, míg elviszik őket.

Véleménye szerint Anne Frank – aki írónak készült – meglepően plasztikusan ír a szüleihez, a nővéréhez és az anyjához fűződő kapcsolatáról. “Életszerű és megrendítő, ahogy egy kamaszlány próbálja elemezni szülei jellemét, ahogy próbálja megérteni és felnőttként látni a házasságukat, ahogy keresi a tulajdonságaikban a neveltetésüket és gyökereiket – és igyekszik ehhez képest (vagy ennek ellenében) meghatározni magát”, írja.

 

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp