Az antiszemitizmus legmélyebb bugyraiba ugrott fejest a palesztin elnök

Mahmud Abbasz durva antiszemita kijelentését még azok is elítélték, akik amúgy lelkesen támogatják a palesztinok ügyét. A palesztin elnök a nagy felháborodás hatására bocsánatot kért.

Mahmud Abbasz palesztin elnök a napokban azzal gondolta előbbre vinni a palesztinok ügyét, hogy azt mondta: a nácik nem a vallásuk, hanem a társadalmi viselkedésük, a bakvilágban betöltött szerepük miatt mészárolták le a zsidókat. Minderre Abbasz akkor jött rá, amikor néhány zsidó szerző művét elolvasta. A könyvekből szerzett tapasztalatait pedig a Palesztin Nemzeti Tanács ülésén osztotta meg. Azért megnyugtatásként azt is hozzátette, hogy mindennek ellenére nem szeretné teljesen felszámolni Izraelt, inkább a kétállami megoldásra törekedne.

Mahmud Abbasz
Mahmud Abbasz

Hogy az egyik legklasszikusabb antiszemita vélekedés hangoztatása miként segítené elő a kétállami megoldást, az nem egészen világos. Mindenesetre a felháborodás nem maradt el, világszerte elítélték Abbasz kijelentését, még olyanok is, akik általában a palesztinok mellett foglalnak állást a konfliktusban. Ilyen például Mehdi Hasan brit újságíró, az Al Jazeera munkatársa, aki többek között a palesztinok melletti kiállásáról ismert. Most viszont azt írta a Twitterén, hogy Abbasz szavai buták, támadóak, történelmietlenek és nagyon, de nagyon antiszemiták.

A palesztin ellenességgel cseppet sem vádolható brit lap, a Guardian is külön cikket szentelt a témának, ebben azzal nyugtatta olvasóit, hogy bizony teljesen rendben van, amennyiben úgy érzik, hogy el kell ítélniük a palesztin elnök kinyilatkozását. A New York Times pedig vezércikkben követelte Abbasz lemondását. A cikk a sokat mondó Legyenek Abbasz hitvány szavai az utolsók palesztin vezetőként címmel jelent meg.

Az MTI eközben arról számolt be, hogy az Európai Unió külügyi szolgálata által kiadott nyilatkozat szerint Mahmud Abbasz palesztin elnök elfogadhatatlan kijelentéseket tett a holokauszt okaira és Izrael állam legitimációjára vonatkozóan. A holokausztra és annak okaira vonatkozó, ilyen tartalmú retorikát csak azok hangoztatnak, akik nem akarnak kétállami, Izrael mellett egy független palesztin állam létrejöttével megvalósuló békés megoldást a Közel-Keleten, amit Abbász elnök ez idáig támogatott.

Az EU közleménye szerint az antiszemitizmus nem csak a zsidók számára, hanem a nyitott és liberális társadalmak számára is fenyegetést jelent. Az Európai Unió továbbra is kiáll az antiszemitizmus minden formája ellen és elítéli a holokauszt bárminemű igazolását, vagy banálissá tételét.

„Berlin elítél minden olyan nyilatkozatot, amely relativizálni kívánja a holokausztot. Németország egyedül viseli a felelősséget a történelem legsúlyosabb bűncselekményének az elkövetéséért. A holokauszt emlékezete arra kötelez bennünket, hogy szembe szálljunk az antiszemitizmus valamennyi formájával” – ezt már Heiko Maas német külügyminiszter nyilatkozta a hvg.hu cikke szerint. A lap említi, hogy a közel-keleti ügyekben illetékes amerikai megbízott, Jason Greenblatt szerencsétlennek, aggasztónak és elszomorítónak tartotta Abbasz szavait. Greenblatt úgy véli, hogy a béke nem épülhet ilyen alapokra.

Természetesen nem maradt el Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök reakciója sem, aki a Twitteren felháborítónak nevezte Abbasz beszédét. Az izraeli kormányfő szerint a palesztin vezető ismét megismételte a leggyakrabban hangoztatott antiszemita jelszavakat. „Egy holokauszt tagadó az holokauszt tagadó marad – írta Netanjahu a közösségi médiában.

Netanjahu feltehetőleg arra utalt ezzel, hogy a palesztin elnököt többször vádolták már holokauszttagadással doktori disszertációjára hivatkozva, amelyben azzal vádolta meg a cionista mozgalmat, hogy összejátszott a nácikkal. A palesztin politikus szerint Izrael egy történelmi alapokat nélkülöző, európai gyarmati projekt volt. Abbasz emellett túlzónak nevezte azokat a széles körben elfogadott becsléseket, amelyek hatmillióra teszik a holokauszt halálos áldozatainak számát.

A nagy felháborodás úgy tűnik Mahmud Abbasz fülébe is eljutott, ugyanis a mai napon közleményben bocsánatot kért korábbi megjegyzése miatt. Az Index, az MTI alapján idézi is a palesztin elnök közleményét, amelyben elítélte az antiszemitizmust, és egy 2014-es kijelentését megismételve a „történelem legaljasabb bűncselekményének” nevezte a holokausztot. A palesztin vezető leszögezte, hogy tiszteletben tartja a zsidó vallást, ahogy más egyistenhívő vallásokat is.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp