Hollywood ismét támadásba lendült az ortodox nők és a zsidó szexualitás ellen

“Ideje, hogy átgondoljuk, mit jelent számunkra a valódi nőiesség. Egy olyan nőt, aki alázatosan elvégez minden kötelességet és közben óvja szemérmességét, vagy olyat, aki kockázatvállaló, és keresi a kalandokat, akivel a szex mindig élvezetes lehet.” Vigyázat! Progresszívan konzervatív gondolatok következnek!

A The Disobedience című film, amelyben Rachel Weisz és Rachel McAdams játssza a főszerepet, egy ortodox leszbikus pár szerelméről szól. Amerika egyik legfelkapottabb zsidó vallási vezetője, Shmuley rabbi, aki többek között Pamela Andersonnal készített nemrég közös könyvet, illetve megírta a nagysikerű, magyarul is megjelent Kóser szex című könyvet, éles kritikát fogalmaz meg a filmmel kapcsolatban. Szerinte ugyanis sematikusan és előítéletesen beszél a vallásos zsidók életéről. Mitöbb, az alábbi fordításban közzétett cikkrészletben arról beszél a rabbi, hogy a zsidó vallás szerint a szerelem, a szexualitás sokkal mélyebb kapcsolatot hoz létre férfi és nő között, és nem redukálható pusztán a testiségre.

Vigyázat! Progresszívan konzervatív gondolatok következnek!

Rabbi Shmuley szerint a judaizmus érzéki, erotikus vallás, amelyben fontos szerepet kap a szexuális örömszerzés. A rabbi arról beszél, hogy Pamela Andersonnal közösen írt könyve (, Lust for Love: Rekindling Passion and Intimacy in Your Relationship) esetében az olvasó azt gondolná, hogy a rabbi képviseli a konzervatív, míg Pamela Anderson a liberális hangot. „Valójában az első pillanattól kezdve lenyűgözött Pamela azzal, hogy milyen fontosak számára a hagyományos értékek. Folyamatosan arról beszélt, hogy mennyire irigyelte a szüleit, akik évtizedeken átívelő házasságban éltek. Ezen kívül kifejezte azt a vágyát, hogy megtalálja a nyugalmat egy hosszú monogám kapcsolatban.” Ezzel szemben Shmuley rabbi arról írt a Kóser Szex című magyarul is megjelent könyvben, hogy a zsidó férfiak és nőknek radikális őszinteséggel és erotikus fantáziával tudják a házastársi kapcsolatukat izgalmasabbá tenni.

Pamela arról is vallott a rabbi szerint a könyvben, hogy igyekszik úgy nevelni a két fiát, hogy értékeljék és tiszteljék a nőket. A rabbi a lányai nevelésével kapcsolatban viszont megjegyzi: arra tanítja őket, hogy szeressék a házasságot, de sose adják fel a függetlenségüket. „A történet tanulsága, hogy mi emberek komplikált lények vagyunk a hollywoodi leegyszerűsített mesékkel szemben, amelyek állandóan megbélyegzik az ortodox zsidóságot”, mondja a rabbi.

Anderson és Shmuley rabbi

Szerinte félreérték a vallást azok, akik szerint ellenségesen viszonyul a szexualitáshoz. Mindannyian hallottuk azokat a rémtörténeteket, amelyek szerint a maszturbálástól meg lehet vakulni, vagy hogy a katolikusok szerint a szex egyetlen célja a gyereknemzés. A rabbi úgy véli, a judaizmus egy izgalmas vallás, amely arra kötelezi a férfit, hogy elégítse ki a nőt, mielőtt magának is örömet szerezne. A zsidó vallás szerint a vágy fontosabb, mint az, hogy mindig más partnerrel leljünk kielégülést, hogy a testi vágy erősebb, mint a szerelem, és hogy a testek érintkezése a tudás legmagasabb formája, és hogy a szex célja nem a gyereknemzés, hanem a férj és feleség egyesülésének formája.

A judaizmus szerint a szex a házasság legfontosabb központi magja, és hogy a szexuális élet megszűnése magát a házasság megszűnését is jelenti. Shmuley rabbi úgy gondolja, a zsidóság számára teljesen idegen a házasság modern, pragmatikus felfogása, amely szerint annak alapja a barátság, és nem egyfajta mély erotikus vágyakozás a másik iránt.

„Sokan nem értik, vajon milyen mágikus erő tartja össze férfit és nőt boldogságban akár egy egész életen át. Vagy azt kérdik, vajon elavult-e mára a házasság intézménye”, mondja.

Shmuley rabbi szerint a házasság nem intézmény, hanem az erotikus önkifejezés eszköze. „Elutasítom azt a nézetet, amely szerint eltűnőben van a monogámia. Ehelyett azt gondolom, ez az út vezet a szexuális vágyhoz. Szerintem az elköteleződés nem börtön, hanem annak eszköze, hogy kapcsolatba kerülhessünk önmagunk másik felével.”

Shmuley Boteach rabbi

Manapság a mély szexuális kapcsolódás utáni vágyat a sekélyes szexuális hódítással cseréltük fel. A szexualitás vette át a hatalmat az érzékiség felett. A kettő nem ugyanaz. Az előbbi csak a húsról szól, a második spirituális elmerülést hoz, amelyben két fél válik eggyé.

A rabbi szerint az olyan ostoba filmek, mint a The Disobedience szexuális elnyomásként akarja beállítani a judaizmust, amely szerint az intimitás csak a nemzésről szól. Holott az intimitás vezet a másik ember igazán mély megismeréséhez. A másik emberrel való fizikai kapcsolódás sokkal mélyebb, mint az intellektuális megismerés. „A szív mindig magasabb rendű, mit az ész. Hollywood azonban vak ezekre a finomságokra”, mondja a rabbi.

A judaizmus elutasítja a prüdériát és előtérbe helyezi az erotikát, valamint a szexuális szabadosság helyett a romantikára helyezi a hangsúlyt. „Ezzel együtt ideje, hogy átgondoljuk, mit jelent számunkra a valódi nőiesség. Egy olyan nőt, aki alázatosan elvégez minden kötelességet és közben óvja szemérmességét, vagy olyat, aki kockázatvállaló, és keresi a kalandokat, akivel a szex mindig élvezetes lehet. A férjeknek el kell fogadniuk, hogy még a leghűségesebb feleséget sem lehet mindig birtokolni, már csak a menstruációs ciklus miatt sem.”

„Ha igaz az, hogy a mi világunknak arra van szüksége, hogy szeretkezzünk és ne háborúzzunk”, folytatja a rabbi, „akkor az is igaz, hogy nem terem ott szerelem, ahol állandó belső harcok vannak. Azért küzdjünk, hogy a szenvedély és az intimitás kerüljön a kapcsolatban előtérbe, ez segít minket abban, hogy végleg el tudjuk a másikkal szemben kötelezni magunkat, és így találhatjuk meg az erotikában rejlő valódi, felszabadító élményt.”

(jpost.com)

Korábban írtuk:

ORTODOX ZSIDÓ LESZBIKUSOKRÓL SZÓL RACHEL WEISZ LEGÚJABB FILMJE – Kibic Magazin

A Disobedience című film egyik célja, hogy párbeszédet indítson el a homoszexualitás és hagyományos közösségek viszonyáról. A történet egy rabbi lányáról

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp