Három napra Izraelbe költözik a világ egyik legnagyobb sporteseménye

Idén először rendezik meg az olasz kerékpáros körverseny, a Giro d’Italia három szakaszát Izraelben. A mezőny Jeruzsálemben indul útnak, hogy aztán északról délre haladva átszelje az egész országot.

A Giro d’Italia a Tour de France után a második legnagyobb országúti kerékpáros körverseny, amely már hagyományosan kétévente egy másik országból rajtol el. Most több mint 100 éves története során először rendezik meg a háromhetes verseny első három szakaszát egy Európán kívüli országban. Így a jeruzsálemi start május 4-én mindenképpen történelminek mondható.

Tom Dumoulin, a tavalyi győztes
Tom Dumoulin, a tavalyi győztes

A Giro első szakaszát tehát Jeruzsálemben rendezik meg, egy 9,7 km hosszú egyéni időfutammal indul a verseny. A szakasz a város nyugati részén halad majd körbe, a Jaffa kapu közeléből indul, és a cél is onnan nem messze lesz majd. A kerékpárosok az izraeli parlament, a Kneszet és az Izrael Múzeum mellet is el fognak haladni a verseny során.

A második napon a mezőny átköltözik az ország északi felén található Haifába, innen indul el a 167 kilométeres második szakasz, amely befutója Tel-Avivban lesz. A mezőny egy sík szakaszon, szinte végig a tengerpart közelében fog haladni. Először északnak mennek Akko városához, és onnan kanyarodnak vissza déli irányba. A versenyzők érintik majd az ókori Keszáriát, majd pedig Netánja érintésével érkeznek meg a célba a tel-avivi tengerparton.

A harmadik szakasz a déli Beer Sevából indul útjára és hosszába átszeli az egész Negev-sivatagot. A mezőny 229 km megtétele után érkezik majd meg a befutóra. A kisebb emelkedőkkel teli, dombos útvonal Mitzpe Ramonon és az Araván is keresztül fog vezetni egészen az ország déli csücskében található Eilatig. Innen pedig egy nap pihenőt követően már Olaszországban folytatják a versenyt. Az idei, 101. Giro d’Italia befutója a megszokott Milánó helyett Rómában lesz, ezzel a szervezők szimbolikusan szeretnék összekötni a két nagy vallási központot, Jeruzsálemet és Rómát.

Korábban egyébként az is felmerült, hogy ebben az évben Japánban rendezzék meg a verseny első szakaszait, amelyek között a Fudzsi megmászása is szerepelt volna, erről azonban letettek a szervezők. Képben volt még cseh- és lengyelországi indulás is, de végül Izrael lett a kiválasztott helyszín. Mindez Izraelnek nagyjából 12 millió eurójába került, amit valószínűleg boldogan ki is fizetett, egy ilyen verseny ugyanis igen jól tud jönni országimázs és turizmus szempontjából. Elég ha csak azt nézzük, hogy egy-egy szakaszt több mint egymillió néző követ a televíziós közvetítéseken keresztül.

A Jeruzsálemből startoló Giro két nagy esélyesének a tavalyi győztes holland Tom Dumoulint és a négyszeres Tour de France győztes brit Chris Froomot tartják. Valószínűleg a kettőjük küzdelméről fog szólni a verseny, de azért még akad majd szép számmal olyan kerékpáros, aki beleszólhat a végső eredménybe. Az izraeli szakaszokon azonban még semmit sem fogunk megtudni a leendő győztest illetően, az ilyen több hetes versenyek leginkább a későbbiek folyamán, a magas hegyekben megrendezett szakaszokon szoktak eldőlni.

A verseny kapcsán az MTI arról számolt be, hogy a korábbi kiváló országúti kerékpárost, Gino Bartalit posztumusz izraeli állampolgárrá avatták. Az izraeli hatóságok elismerését unokája, Gioia Bartali vette át. A Tour de France-on kétszer, a Girón háromszor győztes olasz versenyző pályafutását a második világháború megszakította. A sportoló részt vett az ellenállási mozgalomban, hírnevét kémjelentések, fotók és hírek szállítására és zsidók mentésére használta fel.

Bartali edzést színlelve kerekezett Firenzéből Umbriába, a papírokat biciklijébe rejtve hozta-vitte, később utánfutóval embereket is csempészett át a határon – de sem a fasiszta rendőrség, sem a németek nem merték megkockáztatni a megjósolható lázongásokat, amely a letartóztatását követhette volna. A dokumentumok tanúsága szerint Bartali több mint 800 olaszországi zsidó megmentését segítette, ezért 2013-ban a Jad Vasem Intézet a Világ Igazainak sorába emelte.

https://akibic.hu/2018/04/24/elkepesztoen-vagany-biciklis-alagutat-adtak-at-jeruzsalemben/

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp