Netanjahu előadása az iráni atomprogramról elsősorban Donald Trumpnak szólt

Benjamin Netanjahu hétfői előadása az iráni atomprogramról nem sok újdonságot tartalmazott. Az izraeli miniszterelnök ezzel elsősorban Donald Trump amerikai elnöknek üzente meg, hogy mit is gondol az Iránnal kötött egyezményről.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő hétfőn egy igen látványos prezentáció keretében jelentette be, hogy a Moszad több ezer titkos dokumentumot szerzett meg Teheránból, amelyek azt bizonyítják, hogy Irán nukleáris fegyvert akart fejleszteni, és mindvégig hazudott az atomprogramját ellenőrző szerveknek. Netanjahu szerint mindez azt jelenti, hogy az Iránnal kötött alkut hazugságra alapozták, és arra kérte Trumpot, hogy a május 12-én mondja fel az egyezményt.

Irán hazudott
Irán hazudott

A nagy bejelentés azonban nem tartalmazott semmi olyan információt, amit eddig ne lehetett volna tudni. Az egyetlen újdonság a szakértők szerint az volt, hogy az izraeli titkosszolgálat mennyire hatékonyan tud működni Iránban is, ahol Netanjahu elmondása alapján képes volt egy titkos katonai bázisról több tízezer fájlnyi dokumentumot kicsempészni. Az izraeli kormányfő előadásának ezen része egy kimondottan Iránnak szóló figyelmeztetés volt: Izrael mindenütt ott van, és bármire képes!

Az előadás többi része viszont már Netanjahu performansza előtt is köztudott volt. A 2015-ben megkötött egyezmény, amit az izraeli miniszterelnök mindig is ellenzett, éppen amiatt jött létre, mert Irán hazudott az atomprogramjáról, és pont annak a felügyeletét próbálta megalapozni, hogy Teherán ne tudja többet átverni a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ellenőrző szerveit.

A szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy Netanjahu semmilyen bizonyítékot nem mutatott be arra vonatkozóan, hogy Irán a mai napig is folytatná az atomfegyverek fejlesztését. 2009 óta legalábbis nem került elő semmiféle bizonyíték arról, hogy Irán ilyen jellegű tevékenységet végezne. Az Amad néven elhíresült iráni atomprogramot, amely keretében atomfegyvereket állítottak volna elő, pedig már 15 évvel ezelőtt leállították.

„Mindazok számára, akik követték az iráni atomprogram ügyét, semmi újat nem tartalmazott Bibi prezentációja. Ez az, ami az atomalku megkötésének szükségességéhez vezetett” – írta a Twitteren Rob Malley, Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsának egyik vezető tisztségviselője, aki korábban az Iránnal tárgyaló küldöttségnek is tagja volt. Malley szerint Netanjahu előadásának egyetlen ember volt a célközönsége: Trump.

Netanjahu tökéletesen Donald Trumpra szabta műsorát, amelyet főleg angolul adott elő, annak ellenére, hogy Izraelben beszélt. Olyan prezentációt használt, szép nagy feliratokkal kiemelve a lényeget, amelyet Trump is kedvel, és olyan szófordulatokat használt, amilyenek Trump is szokott. Az előadása végét ráadásul egyenesen az amerikai elnöknek címezte: „Néhány nap múlva Trump elnök egy döntést fog hozni arról, hogy mihez fog kezdeni az atommegállapodással. Biztos vagyok benne, hogy a jó döntést fogja meghozni.”

Hogy mi lenne a jó döntés arról sokaknak megoszlik a véleményük. Az atomalku megtartása mellett érvelők szerint ez a megállapodás a legjobb lehetőség egy esetleges Iránnal való háború elkerülésére. Az alku alapján sikerült Iránt megszabadítani az uránkészleteitől, elvágni a plutónium beszerzési lehetőségeit, és eltávolítani attól, hogy pár hónapon belül atomfegyvert legyen képes előállítani. Valamint szigorú ellenőrzés alá vonta az ország nukleáris létesítményeit.

Az alku ellenzői viszont úgy látják, hogy a megállapodás nem akadályozza meg Iránt a nukleáris célokra is alkalmas rakéták fejlesztésében, nem tudja ellenőrizni a katonai létesítményeket, lehetővé teszi a teheráni rezsim számára az uránfinomításhoz használható centrifugák tesztelését, nem számolta fel az Irán által támogatott terrorizmust, és nem biztosítja, hogy az egyezmény lejárta után az irániak nem állnak neki megint az atomfegyverek fejlesztésének.

A Netanjahu által előadott performansz időzítése sem véletlen, hiszen az alku felmondásának határideje másfél hét múlva lejár. Nemrég Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár az egyezmény megtartásáról próbálta meggyőzni Trumpot, így adott volt hogy az alkut ellenző izraeli kormányfő is lobbizni kezdjen saját álláspontjának elfogadása érdekében. Az elemzők mindenesetre úgy látják, Netanjahu előadása célba érhet, hiszen az amerikai elnök mindig is komoly kritikával illette az Iránnal kötött atomalkut.

Netanjahu háttérben a megszerzett dokumentumokkal
Netanjahu háttérben a megszerzett dokumentumokkal

Közben a német kormány, illetve Federica Mogherini, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője már jelezte, hogy meg kell vizsgálni az Izrael által megszerzett dokumentumokat. Ezeket már korábban megkapták az Egyesült Államok, illetve más nyugati országok, és szó van arról, hogy orosz szakértők is megvizsgálják az anyagot. Hamarosan a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szintén megismerheti azokat. Az Iránt támogató Vlagyimir Putyin egyébként a már elfogadott egyezmény tiszteletben tartása mellett foglalt állást.

A végső szó azonban Donald Trumpé lesz, aki május 12-én dönt arról, hogy felmondja-e országa nevében az Iránnal kötött nukleáris egyezményt. Trump egy hétfői nyilatkozatában amúgy azt sem zárta ki, hogy tárgyalásokat kezdjenek egy új megállapodásról, amely felváltaná a 2015-ös alkut.

(The Atlantic, Haaretz, Vox, New York Times, Jpost, MTI)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp