Az ortodoxok kiléptek a MAZSIHISZBŐL

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) kilépett a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségéből (MAZSIHISZ).

A szervezet közleménye szerint a MAOIH még februárban döntött erről, mivel “az elmúlt évek során” a hitközség több kérését és javaslatát visszautasította a Mazsihisz. Hozzátették: a MAOIH “továbbra is nyitott az együttműködésre bármely zsidó szervezettel a zsidó vallás és a zsidó hagyományok megőrzése érdekében”.

A MAOIH honlapján olvasható tájékoztatás szerint ők működtetik Budapesten a Kazinczy utcai, a Dessewffy utcai zsinagógát, a Teleki téri és a Visegrádi utcai imaházat, a Wesselényi utcai, bölcsődét, óvodát, általános és középiskolát magába foglaló oktatási intézményt, valamint az Alma utcai Szeretetotthont és annak kápolnáját. 

A magyarországi neológia és ortodoxia az 1868-69-es zsidó kongresszuson vált ketté, az országos ortodox szervezet központja Budapesten alakult ki Budapesti Autonóm Orthodox Hitközség néven, bár a jelentős ortodox közösségek vidéken éltek.

A 20. század elejére a vidéki ortodox zsidóság fővárosba áramlása miatt a Budapesti Orthodox Hitközség az ország legnépesebb ortodox közössége lett. A második világháborúban az ortodox közösség is súlyos veszteségeket szenvedett. 

A rendszerváltás után, 1993-ben alakult újjá a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség, amely gyakorlatilag megegyezik a budapesti ortodox hitközséggel, mivel ma már nincs másik ortodox hitközség Magyarországon.

(MTI)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp