Elképesztően vagány biciklis alagutat adtak át Jeruzsálemben

Egy szennyvízcsatorna szervizalagútját alakították át úgy, hogy egy kényelmes kétsávos bringaút is helyet kapott benne. A több száz méterrel a föld alatt húzódó alagutat leginkább a Jeruzsálem környékén túrázó kerékpárosok használhatják majd.

Jeruzsálem lassan igazi kerékpáros fővárossá válik, a jövő hét pénteken itt rendezik meg a világ egyik legnagyobb kerékpáros versenyének, a Giro d’Italiának az első szakaszát, ezen a héten pedig a Gran Fondo New York (GFNY) nemzetközi bringás maraton érkezik a városba. Így remek alkalom nyílt arra, hogy átadják azt a két kilométer hosszú biciklis alagutat, amelyet egy szennyvízcsatorna szervizalagútjában alakítottak ki.

Az alagút több száz méterre található a föld alatt, és a város körül folyó két nagy patakot, a Nachal Refaimot és a Nachal Soereket köti össze. Ezért, miután a nagyközönség számára is megnyílik majd, főleg az arrafelé kiránduló bringásoknak lehet hasznos útvonal.

Az alagutat a ’90-es években építették, és egy nagy szennyvízcsatorna fut benne, amely a város déli részének negyedeiből vezeti el a szennyvizet a közeli tisztítóig. Az alagút jól szellőzik, nincsenek kellemetlen szagok, és káros légszennyezést sem mértek benne.

A Giro ugyan nem fog itt áthaladni, de a GFNY szakasza igen. A verseny után viszont lezárják majd az alagutat, ameddig meg nem érkezik minden szükséges engedély. A nagyközönség csak ezután veheti majd birtokba a földalatti kerékpárutat.

A jövő héten Jeruzsálemben:

Jövőre Jeruzsálemből indul az egyik legnagyobb kerékpáros körverseny – Kibic Magazin

Jeruzsálemből startol majd a 2018-as Giro d’Italia, amely a Tour de France után a második legrangosabb kerékpáros körversenynek számít.

(Haaretz)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp