Natalie Portman nem veszi át Izraelben a „zsidó Nobel-díjat” az utóbbi idők eseményei miatt

Az Izraelben született amerikai színésznő nem szeretne Izraelben nyilvános eseményeken részt venni, ezért a Genezis-díj átadójára sem fog az országba utazni. A szervezők bejelentették, nem tartják meg a díjátadó ünnepséget.

Még novemberben ítélték oda a zsidó Nobelnek is hívott Genezis-díjat Natalie Portmannek. A színésznő most bejelentette, hogy nem fogja a díjat Izraelben átvenni, ugyanis kellemetlennek érez minden nyilvános izraeli szereplést az utóbbi időszak eseményei miatt. A szervezők ezért úgy döntöttek, hogy idén nem rendezik meg Jeruzsálemben a díjátadó ünnepséget, mert úgy vélik, hogy Portman döntése politikai felhangot ad kezdeményezésüknek, és ettől szeretnék a díjat távol tartani.

Natalie Portman
Natalie Portman

Hogy a színésznő pontosan milyen eseményekre gondolt, azt nem részletezik a híradások. A JTA azonban ezzel kapcsolatosan megjegyzi, hogy az ENSZ és az Európai Unió is a Gáza határában történt incidensek kivizsgálását sürgeti. A Hamasz által, az izraeli-gázai határra szervezett tömegdemonstráció során ugyanis több palesztin megpróbált áttörni a határkerítésen, miközben kövekkel és Molotov-koktélokkal támadták a határ védelmét ellátó izraeli katonákat, akik erre éles lövedékekkel válaszoltak. Az összecsapások során több palesztin életét vesztette és sokan megsérültek.

Miri Regev izraeli kulturális miniszter mindenesetre közleményében sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Natalie Portman az Izraelt bojkottáló BDS mozgalom támogatói kezére játszik. Szerinte a zsidó színésznő, aki Izraelben született, azokhoz csatlakozott, akik Izrael megalapításának csodás sikertörténetét, egyfajta „Sötétségről, sötétségről” mesének látják. (Utalva ezzel a Szeretetről, sötétségről című Amosz Oz regényre, amely filmadaptációját Portman rendezte.)

A Haaretz közben arról ír, hogy a Genezis-díj körül már tavaly év elején elég komoly kavarások voltak, miután az alapítvány eredetileg Ruth Bader Ginsburg bírónőnek, az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának tagjának adta volna a díjat. Ezt azonban Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, mint társadományozó nem akarta elfogadni, mivel Ginsburg korábban bírálta Donald Trump amerikai elnököt. Így végül a díjat odaítélő bizottság úgy döntött, Portmanre változtatja a díjazott nevét, és a bírónőnek inkább életműdíjat adományoznak. Az alapítvány elnöke később tagadta, hogy Netanjahu beleszólt volna a díjazott személyébe.

Az egymillió dollárral járó Genesis-díjat minden évben olyan személynek ítélik oda, aki szakmai teljesítményével és a zsidó értékek iránti elkötelezettségével inspirálja a zsidóság következő generációját. A díjat 2014-ben az izraeli miniszterelnökségi hivatal, a privát Genezis-díj Alapítvány és a Jewish Agancy (Szohnut) elnöki hivatalának együttműködésével hozták létre. Natalie Portman az ötödik, egyben az első nő, akinek odaítélték az elismerést. A korábbi díjazottak között található New York korábbi polgármestere, Michael Bloomberg, Michael Douglas színész, Itzhak Perlman hegedűművész és Anish Kapoor szobrász.

A díj összegét tavaly decemberben Morris Kahn izraeli filantróp megduplázta, így Portman kétmillió dollárban részesülne. A színésznő már korábban bejelentette, hogy a díjjal járó pénzösszeget a nők egyenjogúságáért küzdő szervezeteknek fogja adományozni. Az alapítvány azonban még nem jeltette be, hogy Portman ezek után is megkapja majd a juttatást.

https://akibic.hu/kozosseg/item/3588-natalie-portman-kapta-meg-a-zsido-nobel-dijat

(JTA, Haaretz)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp