Nyugati értelmiségiek antiszemita propagandával vádolják Orbánt

Nyílt levelet fogalmazott meg számos prominens nyugati értelmiségi, amelyben arra kérik Angela Merkelt, ne hagyja, hogy Orbán Viktor csúfot űzzön Magyarországon a demokráciából.

A levél írói szerint Orbán mára elérte, hogy a magyar média nagy része a kormány propagandájának szócsöve lett, uralja a bíróságokat, gátolja bizonyos civil szervezetek működését, független egyetemi intézményeket lehetetlenített el, a választási rendszert a saját pártja pozíciójának megerősítése érdekében átalakította, ezért úgy vélik, a 2018-as választások nem tekinthetők szabadnak, ahol minden oldal egyenlő esélyeket kapott.

Yascha Mounk, kelet-európai zsidó származású harvardi politológus
Yascha Mounk, kelet-európai zsidó származású harvardi politológus

Emellett megemlítik a hónapokon át folyó Soros-ellenes kampányt, amely közpénzekből antiszemita nézeteket sugallt az ország lakossága számára, mivel azt a látszatot keltette, hogy egy zsidó bankár áll a bevándorlás hátterében, amely tönkre akarja tenni Magyarországot.

A levelet aláíró értelmiségiek szerint Angela Merkel nem hallgathat egy ilyen súlyos helyzetben, mert ezzel ő maga is cinkossá válik egy antidemokratikus és antiszemita rendszer fennmaradásában. Véleményük szerint ez azzal a következménnyel jár, hogy az Európai Unió, amely eredetileg a törvények és az emberi jogok tiszteletére alapult, kereskedelmi blokká alakul át.

Úgy vélik, hogy Orbán példáját számos más kiskirályi ambíciókkal rendelkező politikus fogja követni Európában, ami hosszútávon az egész EU működésének alapját képező kölcsönös bizalmat ássa majd alá.

Végül azzal fejezik be levelüket, hogy Merkel eddig azzal vívott ki maga számára nagy tiszteletet, hogy következetesen elutasította a Harmadik Birodalom értékrendjét és az antiszemitizmust. Magyarországgal szemben tanúsított közönye viszont megingatja a róla kialakult jó képet. Ezért arra kérik Merkelt, hogy ítélje el Orbán politikáját és szólítsa fel az Európai Néppártot, hogy zárja ki a Fideszt soraiból.

A levél első aláírója Yascha Mounk, kelet-európai zsidó származású, előbb Németországban, majd az Egyesült Államokban letelepedett, harvardi politológus.

Az értelmiségiek teljes névsora, illetve a levél eredeti szövege itt olvasható.

 

KOMMENT

Mindeközben az utóbbi napokban számos zsidó vezető, többek között az Európai Zsidó Szövetség elnöke, Menachem Margolin rabbi, illetve maga Benjamin Netanjahu is melegen gratulált Orbán Viktor átütő sikeréhez.

Menachem Margolin rabbi a levélben kiemelte, hogy Orbán Viktor „elszánt védelmezője” Izraelnek a világpolitikában, és ezekben a viharos időkben szilárd pont számukra a miniszterelnök előző ciklusában tanúsított elkötelezettsége a magyar zsidóság és annak öröksége mellett. Az Európai Zsidó Szövetség egyébként a Chabad lobbiszervezete, amelynek tagja az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és a Tett és Védelem Alapítvány is.

Netanjahu telefonon beszélt a magyar miniszterelnökkel, és már a közeljövőben megtartandó izraeli látogatásra hívta Orbánt.

A Fidesszel kapcsolatban a kormányzó konzervatív Likud párt hivatalos oldalán a párt nemzetközi igazgatója, Eli Hazan pedig azt írta még a választások előtt, hogy létfontosságú, hogy a Fidesz győzzön Magyarországon, mert ha a Jobbik kerül hatalomra, az megerősítheti az antiszemitizmust.

Eli Hazan kifejtette azt is, hogy a magyar zsidó közösség prominens tagjai szerint is antiszemita Soros-kampánnyal egyetért, mert épp a Soros által támogatott szervezetek fenyegetik Magyarország, Izrael és más nyugati nemzetek nemzetbiztonságát. Hozzátette, hogy nagy hiba lett volna, ha a Jobbik koalíciót alkot a magyar zsidók többsége által támogatott baloldali pártokkal, mivel a Jobbik csak a felszínen változott meg. Majd emlékeztetett arra, hogy a harmincas évek elején a liberális erők is segítették Hitlert, hogy hatalomra kerülhessen.

 

Netanjahu az elsők között gratulált Orbán Viktornak – Kibic Magazin

Telefonon gratulált Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek újraválasztásához. A beszélgetés során Netanjahu már a

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp