Kiközösítették egy izraeli diplomata feleségét, mert izraeli volt

A szenegáli izraeli nagykövet feleségét arra kérték, hogy ne vegyen részt egy olyan szervezet házibuliján, amelynek ő volt az alelnöke.

Arab diplomata feleségek ugyanis azt mondták, kilépnek a szervezetből, ha egy izraeli nő is jelen lesz a partin. Ezt a kérést a szenegáli francia nagykövet felesége közvetítette az izraeli diplomatafeleség felé.

Az izraeli nő, Jeanne Hirschson két és fél évvel ezelőtt érkezett az országba a férjével és csatlakozott a Diplomatafeleségek Szervezetéhez, amely jótékonysági adományok támogatásával foglalkozik főként. 

Jeanne és Paul Hirschson
Jeanne és Paul Hirschson

Jeanne Hirschon két héttel ezelőtt kapta a meghívást a francia nagykövetfeleségtől, Valerie Bigottól, akinek a férje korábban Franciaország izraeli nagykövete volt. Később a meghívást Bigot visszavonta arra hivatkozva, hogy a jelenléte kényelmetlen lehet egyesek számára.

Hirschont teljes sokként érte a kérés. Megszégyenítő volt a számára, hogy azért nem mehet el egy eseményre, mert ő izraeli, ráadásul a francia diplomatafeleség jó barátja volt. Végül nem vett részt a partin, ám a férje úgy döntött, nyilvánosságra hozza az esetet, és felelősségre vonja az illetékeseket, akik megalázták a feleségét.

A twitterüzenetekben Szenegál first lady-jét, Marieme Faye Sallt szólította meg, és arra kérte, ítélje el ezeket a megnyilvánulásokat. És hozzátette:

„Szenegál egy barátságos ország, amelyet 95 %-ban muszlimok laknak. Ezért európai diplomaták nem állnak ki azon értékek mellett, amelyeket a saját hazájukban fontosnak tartanak. Felháborító, hogy mindez annak ellenére történik, hogy a feleségem aktív és hasznos munkát végzett a szervezetnél több, mint másfél évig.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp