A Tett és Védelem titkára kapta idén a Scheiber Sándor-díjat

Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) titkára kapta meg 2018-ban a a Scheiber Sándor-díjat, amelyet a zsidó közösség érdekében és az antiszemitizmus elleni küzdelem terén végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként adott át az EMMI államtitkára.

A kormany.hu beszámolója szerint a díjátadón Soltész Miklós az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára megköszönte a díjazott munkáját, melyet a hazai zsidó közösségért és ezen keresztül a magyar társadalomért tesz.

Szalai Kálmán (Fotó: facebook.com/TEVAlapitvany)
Szalai Kálmán (Fotó: facebook.com/TEVAlapitvany)

Oberlander Báruch rabbi, a Scheiber Sándor-díj bírálóbizottsága tagja pedig Szalai Kálmán kiterjedt oktatói,oktatásszervezői tevékenységét méltatta, és kiemelte, hogy a díjazott számos érzékenyítő és ismeretterjesztő előadást és tréninget tart középiskolákban és egyetemeken, valamint tévészereplések, nyilvános beszélgetések és vitaműsorok fémjelzik tevékenységét.

A díj átadását követően Szalai Kálmán elmondta, hogy az elmúlt években megvalósult, ami korábban elképzelhetetlen lett volna: a kormányzat kikérte és figyelembe is vette a hazai zsidó közösségek véleményét, javaslatait az új Alaptörvény, illetve az új Büntető Törvénykönyv közösségek védelmét célzó részeinek megalkotásánál.

A díjazott szerint a magyar zsidó közösség tagjai egyszerre büszkék kultúrájukra, történelmükre, vallásukra és egyszerre magyar hazafiak, a nemzet építő tagjai, akik szeretnének emelt fővel hazájukban élni.

A holokauszt mindennapos tagadásának és kétségbevonásának évtizedes gyakorlatát mára sikerült szinte teljesen eltüntetni a közbeszédből, ehhez persze partnerek is kellettek – fogalmazott a díjazott, hozzátéve, hogy Magyarország nem csak hangzatos szavakkal, de tettekkel is kiáll a zsidó közösség védelméért.

A Scheiber Sándor főrabbi elmékére 1995-ben alapított díjat azoknak a magyar állampolgároknak, illetve határon túl élő magyaroknak adható, akik kiemelkedőt alkottak a hebraisztika, a judaisztika, a zsidó vallás-, művelődéstörténet és az oktatás, valamint a zsidók és nem zsidók közötti párbeszéd és tolerancia előmozdításának területén.

(kormany.hu)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp