A Tett és Védelem titkára kapta idén a Scheiber Sándor-díjat

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) titkára kapta meg 2018-ban a a Scheiber Sándor-díjat, amelyet a zsidó közösség érdekében és az antiszemitizmus elleni küzdelem terén végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként adott át az EMMI államtitkára.

A kormany.hu beszámolója szerint a díjátadón Soltész Miklós az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára megköszönte a díjazott munkáját, melyet a hazai zsidó közösségért és ezen keresztül a magyar társadalomért tesz.

Szalai Kálmán (Fotó: facebook.com/TEVAlapitvany)
Szalai Kálmán (Fotó: facebook.com/TEVAlapitvany)

Oberlander Báruch rabbi, a Scheiber Sándor-díj bírálóbizottsága tagja pedig Szalai Kálmán kiterjedt oktatói,oktatásszervezői tevékenységét méltatta, és kiemelte, hogy a díjazott számos érzékenyítő és ismeretterjesztő előadást és tréninget tart középiskolákban és egyetemeken, valamint tévészereplések, nyilvános beszélgetések és vitaműsorok fémjelzik tevékenységét.

A díj átadását követően Szalai Kálmán elmondta, hogy az elmúlt években megvalósult, ami korábban elképzelhetetlen lett volna: a kormányzat kikérte és figyelembe is vette a hazai zsidó közösségek véleményét, javaslatait az új Alaptörvény, illetve az új Büntető Törvénykönyv közösségek védelmét célzó részeinek megalkotásánál.

A díjazott szerint a magyar zsidó közösség tagjai egyszerre büszkék kultúrájukra, történelmükre, vallásukra és egyszerre magyar hazafiak, a nemzet építő tagjai, akik szeretnének emelt fővel hazájukban élni.

A holokauszt mindennapos tagadásának és kétségbevonásának évtizedes gyakorlatát mára sikerült szinte teljesen eltüntetni a közbeszédből, ehhez persze partnerek is kellettek – fogalmazott a díjazott, hozzátéve, hogy Magyarország nem csak hangzatos szavakkal, de tettekkel is kiáll a zsidó közösség védelméért.

A Scheiber Sándor főrabbi elmékére 1995-ben alapított díjat azoknak a magyar állampolgároknak, illetve határon túl élő magyaroknak adható, akik kiemelkedőt alkottak a hebraisztika, a judaisztika, a zsidó vallás-, művelődéstörténet és az oktatás, valamint a zsidók és nem zsidók közötti párbeszéd és tolerancia előmozdításának területén.

(kormany.hu)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp