10 dolog, amit nem tudsz a Hegedűs a háztetőn-ről!

Ez a film mindig tartogat meglepetéseket…

1. 1939-ben készült a történetből egy fekete-fehér film, amelynek Tevje volt a címe

2. Először a Honnan származik papa és az Óhaza címeket akarták adni a filmnek az alkotók, de végül Marc Chagall A hegedűs című festménye adott végső ihletet

Marc Chagall A hegedűs
Marc Chagall A hegedűs

3. 50 dal készült a filmhez, amelyből csak 15 érte meg a végső vágást.

4. A film képi világának régi hangulatát azzal érték el, hogy egy barna harisnyát húztak a kamera lencséjére forgatás alatt.

5. 1964-re ez a musical lett a Broadway történetének leghosszabban műsoron lévő alkotása. Addigra 3242 előadást élt meg, amelyet csak a Grease döntött meg 10 évvel később.

6. Az alkotók forgatás közben összevesztek az egyik zsidó szokáson. A próbák alatt az egyik színész megcsókolta a mezüzét, amelyen a rendező Jerome Robbins kiakadt. Mostel viszont meggyőzte őt arról, hogy ez a gesztus hiteles, mert Tevje olyan zsidó, aki minden körülmények között ragaszkodik a hagyományokhoz

Jerome Robbins
Jerome Robbins

7. 1971-ben a Star Trekből ismert Leonard Nimoy alakította Tevjét.

8. Alfred Molina is nagyot alakított Tevje szerepében. Sokan azonban nem néztek jó szemmel, hogy rá osztották az ikonikus szerepet, mivel Molina nem volt zsidó. Ezért született meg a Gójok a háztetőn gúnynév az előadás ezen változatára.

Alfred Molina Tevje szerepében
Alfred Molina Tevje szerepében

9. A musical Sólem Aléhem Tevje és lányai című könyvén alapul. Aléhemet a zsidó Mark Twain-ként is emlegették, amelyre Twain azt mondta: „Szerintem inkább én vagyok az amerikai Sólem Aléchem”.

giphy 1
giphy 1

10. Bock és Harnick 1961 szeptember 11-dikén kezdték megírni a Hegedűs a háztetőn-t, amely épp Ros Hasana ünnepe volt abban az évben.

Sheldon Harrick dalszövegíró és Jerry Bock zeneszerző
Sheldon Harrick dalszövegíró és Jerry Bock zeneszerző
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp