Izraelben is megemlékeztek a Fidesz elsöprő győzelméről

Egyes lapok a Orbánék gyűlöletkampányát emelték ki, mások viszont a jobboldali sikert tartották fontosabbnak. A Fidesz győzelmén kívül, még a Jobbik helyzetével foglalkozott az izraeli sajtó.

Természetesen az izraeli sajtó is beszámolt a magyarországi választások eredményéről. Szinte minden lapban kiemelték, hogy a Fidesz kampánya főleg a bevándorlók és Soros György ellenni küzdelemről szólt, és az újabb kétharmados győzelmével Orbán Viktor magabiztosabban léphet fel az Európai Unió bevándorláspolitikájával szemben. Egyes elemzések azonban ennél tovább mentek, és részletesebben is megpróbálták bemutatni, hogy milyen úton jutott el a Fidesz az újabb kétharmadig.

Asszonyok népviseletben szavaznak Veresegyházán (Fotó: Reuters)
Asszonyok népviseletben szavaznak Veresegyházán (Fotó: Reuters)

A Calcalist nevű gazdasági napilap például amellett, hogy felsorolja Orbán kik ellen vívott háborút az utóbbi időben, beszámol a kormány gazdasági intézkedéseiről, amelyek a közmunkaprogramnak hála jelentősen csökkentették a munkanélküliséget. Igaz – jegyzi meg a lap – ebben jócskán benne van a több százezer kivándorló is, akik viszont külföldön dolgoznak. A lap szerint egyébként a kozmetikázott gazdasági adatok, az osztogatás és a globális gazdaság előnyös helyzete vezetett a nagy győzelemhez, és kevésbé a bevándorlók ellen folytatott gyűlöletkampány.

A Calcalist egy másik cikkében új-hungarizmusnak nevezi az Orbán-rendszert, a miniszterelnököt pedig Donald Trump amerikai elnökhöz hasonlítja, annak populizmusa miatt. A gazdasági lap szerint Orbán olyan vezető, aki saját személyes és politikai érdekének megfelelően használja fel az idegengyűlöletet. A lap arról is ír, hogyan használja a kormány a törvénykezést és a médiát a saját céljaira. A cikk külön kiemeli az alkotmány azon passzusát, amely kimondja, hogy a német megszállás és az azt követő szovjet diktatúra idején megszűnt a magyar államiság létezni. Viszont annak ellenére, hogy Orbán mennyire távol szeretné tudni magát a Szovjetuniótól, ehhez mégis sokban hasonló rendszert épít.

A Jediot Achronot napilap netes felületén Orbánt Európa legjobboldalibb vezetőjének nevezik, aki a bevándorlás elleni kampányával nyerte meg a választást. A portál beszámol arról is, hogy a kormányzati kampány során Soros György képével ellátott óriásplakátokat tettek ki, amelyek egyes zsidó szervezetek szerint alkalmasak lehetnek az antiszemitizmus szítására. A lap megjegyzi, hogy az Orbán-kormány egyik első intézkedése a menekülteknek segítő civil szervezetek munkáját ellehetetleníteni szándékozó Stop Soros törvény elfogadtatása lehet.

A Haaretz arról ír, hogy Orbán, aki a magyar nép és Európa megmentője szerepében tetszeleg, egy Közép-Európai bevándorlás-ellenes koalíciót szeretne létrehozni az Unión belül, hogy ezzel helyezzen nyomást az EU-ra, a szervezet bevándorlás-politikájának megváltoztatásának érdekében.

A Fideszen kívül még a Jobbikkal foglalkoztak az izraeli lapok, igaz csak említés szintjén. Egyrészt azért, mert a Jobbik kapta a második legtöbb szavazatot, másrészt pedig Izraelben amúgy kiemelkedő figyelmet szentelnek az európai szélsőjobbnak. Az Israel Hayom nevű napilap egyesen neonácinak nevezte a Jobbikot, amely ugyan próbált másnak mutatkozni az utóbbi években, ám ez nem igazán segítette célja elérésében. Az Arutz7 portál pedig azt jegyezte meg, hogy a Jobbik a kampányában leginkább a korrupcióra fókuszált.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp