Netanjahu az elsők között gratulált Orbán Viktornak

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Telefonon gratulált Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek újraválasztásához. A beszélgetés során Netanjahu már a közeljövőben megtartandó izraeli látogatásra hívta a magyar kormányfőt.

Netanjahu tavaly júliusban hivatalos látogatást tett Magyarországon, s ezzel több évtized után ő volt az első izraeli kormányfő, aki Budapestre látogatott. 

Az elmúlt majdnem harminc évben, amióta a két ország ismét felvette a diplomáciai kapcsolatokat, Magyarország Izrael egyik legfontosabb térségbeli partnere volt, de korábban utoljára Jichák Samír miniszterelnök járt Budapesten 1989-ben.

A kétoldalú kapcsolatokat azóta is kiemelkedően jónak tartják. Izrael jelezte, nagyra értékeli, hogy a magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal kapcsolatban, és támogatja a magyarországi zsidó közösség fejlődését.

Benjamin Netanjahu és Orbán Viktor
Benjamin Netanjahu és Orbán Viktor

Ezzel kapcsolatban a kormányzó konzervatív Likud párt hivatalos oldalán a párt nemzetközi igazgatója, Eli Hazan azt írta még a választások előtt, hogy létfontosságú, hogy a Fidesz győzzön Magyarországon, mert ha a Jobbik kerül hatalomra, az megerősítheti az antiszemitizmust.

Eli Hazan kifejtette azt is, hogy a magyar zsidó közösség prominens tagjai szerint is antiszemita Soros-kampánnyal egyetért, mert épp a Soros által támogatott szervezetek fenyegetik Magyarország, Izrael és más nyugati nemzetek nemzetbiztonságát. Hozzátette, hogy nagy hiba lett volna, ha a Jobbik koalíciót alkot a magyar zsidók többsége által támogatott baloldali pártokkal, mivel a Jobbik csak a felszínen változott meg. Majd emlékeztetett arra, hogy a harmincas évek elején a liberális erők is segítették Hitlert, hogy hatalomra kerülhessen.

 A The Washington Post elemzést közölt a magyar választásokról, ahol leszögezte: a második világháború óta először fordult elő, hogy egy európai állam vezetője “egy zsidó pénzembert tett felelőssé a nemzet bajaiért”. A cikk kiemelte, hogy a választás “lesújtó vereség volt a baloldali ellenzéki vezetők számára”, akik “nagyobb arányú parlamenti jelenlétben reménykedtek”. Az amerikai újságíró úgy vélekedett, hogy az eredmény “győzelem az európai szélsőjobboldal számára”. Ezzel összefüggésben emlékeztetett arra, hogy 2015 óta a magyar miniszterelnök fő üzenete “a migránsok démonizálása volt”.

Orbán Viktor győzelméhez az izraeli miniszterelnökön kívül számos más jobb és szélsőjobboldali politikai erő is gratulált. Többek között Marine le Pen a francia szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke, Sebastian Kurz osztrák kancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője, Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő , Andrej Babis ügyvezető cseh kormányfő, a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) több vezető politikusa és Matteo Salvini, az olasz jobbközép koalíciót vezető Liga politikusa.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp