Netanjahu az elsők között gratulált Orbán Viktornak

Telefonon gratulált Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek újraválasztásához. A beszélgetés során Netanjahu már a közeljövőben megtartandó izraeli látogatásra hívta a magyar kormányfőt.

Netanjahu tavaly júliusban hivatalos látogatást tett Magyarországon, s ezzel több évtized után ő volt az első izraeli kormányfő, aki Budapestre látogatott. 

Az elmúlt majdnem harminc évben, amióta a két ország ismét felvette a diplomáciai kapcsolatokat, Magyarország Izrael egyik legfontosabb térségbeli partnere volt, de korábban utoljára Jichák Samír miniszterelnök járt Budapesten 1989-ben.

A kétoldalú kapcsolatokat azóta is kiemelkedően jónak tartják. Izrael jelezte, nagyra értékeli, hogy a magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal kapcsolatban, és támogatja a magyarországi zsidó közösség fejlődését.

Benjamin Netanjahu és Orbán Viktor
Benjamin Netanjahu és Orbán Viktor

Ezzel kapcsolatban a kormányzó konzervatív Likud párt hivatalos oldalán a párt nemzetközi igazgatója, Eli Hazan azt írta még a választások előtt, hogy létfontosságú, hogy a Fidesz győzzön Magyarországon, mert ha a Jobbik kerül hatalomra, az megerősítheti az antiszemitizmust.

Eli Hazan kifejtette azt is, hogy a magyar zsidó közösség prominens tagjai szerint is antiszemita Soros-kampánnyal egyetért, mert épp a Soros által támogatott szervezetek fenyegetik Magyarország, Izrael és más nyugati nemzetek nemzetbiztonságát. Hozzátette, hogy nagy hiba lett volna, ha a Jobbik koalíciót alkot a magyar zsidók többsége által támogatott baloldali pártokkal, mivel a Jobbik csak a felszínen változott meg. Majd emlékeztetett arra, hogy a harmincas évek elején a liberális erők is segítették Hitlert, hogy hatalomra kerülhessen.

 A The Washington Post elemzést közölt a magyar választásokról, ahol leszögezte: a második világháború óta először fordult elő, hogy egy európai állam vezetője “egy zsidó pénzembert tett felelőssé a nemzet bajaiért”. A cikk kiemelte, hogy a választás “lesújtó vereség volt a baloldali ellenzéki vezetők számára”, akik “nagyobb arányú parlamenti jelenlétben reménykedtek”. Az amerikai újságíró úgy vélekedett, hogy az eredmény “győzelem az európai szélsőjobboldal számára”. Ezzel összefüggésben emlékeztetett arra, hogy 2015 óta a magyar miniszterelnök fő üzenete “a migránsok démonizálása volt”.

Orbán Viktor győzelméhez az izraeli miniszterelnökön kívül számos más jobb és szélsőjobboldali politikai erő is gratulált. Többek között Marine le Pen a francia szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke, Sebastian Kurz osztrák kancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője, Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő , Andrej Babis ügyvezető cseh kormányfő, a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) több vezető politikusa és Matteo Salvini, az olasz jobbközép koalíciót vezető Liga politikusa.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp