Egyelőre elmarad a menedékkérők Izraelből való kitelepítése

Az izraeli hatóságok szabadon engedik a Ruandába áttelepülni nem hajlandó és ezért börtönbe zárt afrikai menedékkérőket. Az izraeli kormány egy Soros által támogatott szervezetet vádol a ruandai kormány visszalépése miatt.

Már szerda este kiengedik a Negev sivatagban lévő Szaharonim börtönből azt az ötvennyolc afrikai menedékkérőt, akiket azért zártak el, mert elutasították áttelepítésüket Ruandába. Bezárásuk azonban időközben okafogyottá vált, mivel Ruandával felbomlott a befogadásukat biztosító megállapodás, és még ha akarnának sem távozhatnának ebbe az afrikai államba.


Afrikai menedékkérők demonstrálnak Tel-Avivban január elején
Afrikai menedékkérők demonstrálnak Tel-Avivban január elején

További kétszáztizenkét menedékkérőt viszont egyelőre továbbra is a Szaharonim börtönben tartanak a hatóságok, mert ők az Ugandába távozást nem vállalták, hanem inkább a börtönt választották. Az Ugandával megkötött egyezmény sorsa egyelőre bizonytalan, nem világos, hogy készek-e befogadni a kényszerűen áttelepítendőket.


Azért volt szükség a sürgős döntésre a pészahi ünnep kellős közepén, mert szerda délben járt le a legfelsőbb bíróság által a kormánynak szabott válaszadási határidő arra a keresetre, amely a Szaharonim börtönben fogva tartott menedékkérők szabadon bocsátását követelte.
 Az érintettek kényszerű Afrikába telepítését április elsejétől akarták megkezdeni, elzárásuk is csak addig tartott volna. Közben azonban a legfelsőbb bíróság leállította az áttelepítésük végrehajtását, mert nem volt világos, hogy személyes biztonságukat garantálva befogadják-e őket az érintett afrikai országok.

Ezt megelőzően Izrael felfüggesztette annak az ENSZ-el kötött megállapodásnak a végrehajtását, amely szerint afrikai menedékkérőket telepítettek volna át nyugati országokba. Izrael és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) megállapodása alapján az Izraelben tartózkodó mintegy 40 ezer afrikai menedékkérőből 16 ezret telepítettek volna át Kanadába, Németországba és Olaszországba, ám az érintett államok tiltakoztak a bevonásuk nélkül született megállapodás ellen.

Izraelben a menedékkérők, támogatóik és a baloldal tiltakozással fogadta, a jobboldal viszont üdvözölte, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnök felmondta az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR) az afrikai menedékkérők ügyében kötött megállapodását.

„Emberek vagyunk, ne használjanak minket céljaikhoz, hogy azt mutassák, segítik a Tel-Aviv déli részén élőket. Önöknek köszönhetően élünk, de ne használjanak fel minket játékaikhoz. Biztonságunkért vagyunk itt” – mondta az Eritreából törvénytelen úton Izraelbe érkezett Biszrat Agbaria egy kedd esti tel-avivi gyűlésen, amelyen a menedékkérők és támogatóik csalódásukat fejezték ki a hétfőn bejelentett ENSZ egyezség keddi felmondása miatt.


Sula Keset, a menedékkérőket támogató Ahoti (Nővérem) szervezet vezetője szerint szolidaritás van az afrikaiakkal, a miniszterelnök hétfő este vázolt terve reményt adott nekik, ez a remény azonban a megállapodás felmondása után gyorsan elillant – jelentette a gyűlésről a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

Korábban, egy másik gyűlésen, a hétfői megállapodást ellenző dél-tel-aviviak csoportja egészen másképp vélekedett a csak minden második afrikai elköltöztetését kilátásba helyező tervről. Ők elégedettségüket jelezték az egyezmény lemondása miatt a Benjámin Netanjahuval tartott mintegy kétórás találkozón. Ezen a kormányfő hangsúlyozta, hogy célja a néhány éve Izraelbe érkezett, főként eritreaiak és szudániak kitelepítése, noha arra a ynet szerint nem kapott pontos választ a hallgatóság, hogy hová fogják vinni őket.


Netanjahu kedden az Új Alapítvány Izraelért nevű szervezetet azzal vádolta, hogy Ruanda kormánya miattuk mondta le az afrikaiak befogadását ígérő egyezséget. A kormányfő parlamenti vizsgálóbizottság felállítását sürgette az Új Alapítvány Izraelért ellen. David Amsalem, a kormánykoalíció elnöke szerint „a külföldi kormányoktól és Izraellel szemben ellenséges tényezőktől, köztük Soros György alapítványaitól is pénzhez jutó szervezet veszélyezteti Izrael biztonságát és jövőjét zsidó államként”.

Ruanda külügyminiszter-helyettese reagált Netanjahu kijelentéseire, amelyeket meglepőnek nevezett. Olivier Nduhungirehe állítása szerint a ruandai kormánynak nincs semmiféle kapcsolata az Új Alapítvány Izraelért nevű szervezettel, de még csak nem is hallottak róla. „Már az a feltételezés is meglepő, hogy egy idegen civil szervezet bármilyen nyomást tudna gyakorolni a ruandai kormányon” – írta Nduhungirehe a Twitter oldalán.

(MTI, Haaretz)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp