A zsidóság megéléséhez vezető legjobb út a tanulás!

Miért bomlottak fel a hagyományos zsidó közösségek? Csupán a felvilágosodás vezetett-e ide vagy más okok is voltak? Többek között erről szól A zsidó közösségről kezdőknek és haladóknak című új online oktatási projekt harmadik része.

Mit jelent ma a zsidó közösség részének lenni? Hogyan tudjuk összeegyeztetni a hagyományt a 21. századdal? Miért fontos elfogadnunk, hogy többféle zsidó identitás létezik, és miért erősebb egy közösség, ha sokszínűbb?

A zsidó közösségről kezdőknek és haladóknak című új online sorozatban olyan témákról esik szó mint a különböző vallási irányzatok egymás mellett élése, a zsidó identitások sokfélesége, a közösség intézményrendszere vagy a zsidó értékek.

Balázs Gábor eszmetörténész történeti és kortárs perspektívából beszél a mai zsidó közösség kihívásairól, és olyan kérdéseket, ügyeket próbál tematizálni, melyek minden aktív közösségi tag számára relevánsak lehetnek.

A sorozat harmadik része a hagyományos közösség felbomlásával foglalkozik, és arra keresi a választ, miért bomlottak fel a premodern korszak hagyományos zsidó közösségei. Melyek voltak a külső és a belső okok? Balázs Gábor előadása szerint ebben nem csak a felvilágosodás szellemisége és a modern európai államok politikai érdekérvényesítése játszott közre, hanem olyan új vallásos mozgalmak megjelenése is, mint a 16. századi kabala és a hasszidizmus.

Fritz Zsuzsa, a Bálint Ház igazgatója szerint intézményük egyik legfontosabb feladata, hogy megélési, kapcsolódási lehetőségeket kínáljon a zsidó közösség tagjainak zsidóságukhoz. Ennek egyik legjobb útja a tanulás. Tanulás zsidóságról, értékekről, kérdésfelvetés és kortárs válaszlehetőségek találása. „Ez a videósorozat kiváló eszköz erre, mivel nem riad meg attól, hogy ellentmondásos, komplex, vitára inspiráló témákat vessen fel”, mondta.

„Ha sikerül a zsidó közösséget olyan emberek közösségévé tenni, akik ismerik a közös történeteinket, hisznek a közös értékeinkben, hajlandók az értékeik megvalósításáért elkötelezetten cselekedni, akkor a zsidó közösséghez tartozás örömforrás lesz, és a közösség tagjainak egyéni élete is boldogabb lesz, mintha a közösségben való részvétel nélkül élnének”, mondja Balázs Gábor eszmetörténész.

A teljes sorozat elérhető a zsidosag.mozaikhub.hu oldalon.  

A projekt közösségi összefogásra épül, létrehozója a Mozaik Hub, a Bálint Ház, a Lauder Javne Iskola és a Haver Alapítvány.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp