A szaúdi koronaherceg szerint az izraelieknek joguk van ahhoz, hogy a saját földjükön éljenek

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Mohammed bin Szalman egy interjúban fejtette ki álláspontját Izraellel kapcsolatban. Szaúd-Arábia és Izrael egyre szorosabb kapcsolatában az Irán-ellenességen kívül gazdasági együttműködésre is lát lehetőséget.

Mohammed bin Szalman szaúdi koronaherceg a The Atlantic-nak adott interjút, amelyben elismeri, hogy az izraelieknek és a palesztinoknak is joguk van ahhoz, hogy a saját földjükön éljenek. Először azonban békét kellene kötniük a feleknek, mert csak akkor élhetnek biztonságban, és csak ez hozhat stabilitást a térségbe. Bár az interjú még a mostani gázai incidens előtt készült, a cikk szerzője meg van győződve arról, hogy a történtek nem befolyásolják bin Szalman véleményét.

Mohammed bin Szalman
Mohammed bin Szalman

A szaúdi koronaherceg arról is beszélt, hogy vallási szempontból ugyan aggódnak a jeruzsálemi szent mecset, illetve a palesztin nép sorsa miatt, de ez nem jelenti azt, hogy bármilyen más nép, vagyis a zsidók ellen kifogásuk volna. Izraelt mondjuk még 70 év alatt sem sikerült elismerniük a szaúdiaknak.

Arra a felvetésre, amelyet a legtöbb Közel-Kelet szakértő hangoztat, miszerint Szaúd-Arábia csak Irán miatt közelít Izraelhez, bin Szalman azt mondta, hogy Izrael az ország méreteihez képest kiemelkedő gazdasági mutatókkal rendelkezik, és ha béke lenne a térségben, akkor sok közös együttműködésre lenne lehetőség. Eziránt már ma is érdeklődés mutatkozik az Öböl-menti országok, Egyiptom és Jordánia részéről.

A szaúdi koronaherceg a múlt héten járt az Egyesült Államokban, ahol nem hivatalos programja során amerikai zsidó vezetőkkel is találkozott. Március végén pedig az adott optimizmusra okot, hogy a szaúdiak először nyitották meg légterüket egy Izraelbe tartó gépnek.

(JTA, The Atlantic)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp