A szaúdi koronaherceg szerint az izraelieknek joguk van ahhoz, hogy a saját földjükön éljenek

Mohammed bin Szalman egy interjúban fejtette ki álláspontját Izraellel kapcsolatban. Szaúd-Arábia és Izrael egyre szorosabb kapcsolatában az Irán-ellenességen kívül gazdasági együttműködésre is lát lehetőséget.

Mohammed bin Szalman szaúdi koronaherceg a The Atlantic-nak adott interjút, amelyben elismeri, hogy az izraelieknek és a palesztinoknak is joguk van ahhoz, hogy a saját földjükön éljenek. Először azonban békét kellene kötniük a feleknek, mert csak akkor élhetnek biztonságban, és csak ez hozhat stabilitást a térségbe. Bár az interjú még a mostani gázai incidens előtt készült, a cikk szerzője meg van győződve arról, hogy a történtek nem befolyásolják bin Szalman véleményét.

Mohammed bin Szalman
Mohammed bin Szalman

A szaúdi koronaherceg arról is beszélt, hogy vallási szempontból ugyan aggódnak a jeruzsálemi szent mecset, illetve a palesztin nép sorsa miatt, de ez nem jelenti azt, hogy bármilyen más nép, vagyis a zsidók ellen kifogásuk volna. Izraelt mondjuk még 70 év alatt sem sikerült elismerniük a szaúdiaknak.

Arra a felvetésre, amelyet a legtöbb Közel-Kelet szakértő hangoztat, miszerint Szaúd-Arábia csak Irán miatt közelít Izraelhez, bin Szalman azt mondta, hogy Izrael az ország méreteihez képest kiemelkedő gazdasági mutatókkal rendelkezik, és ha béke lenne a térségben, akkor sok közös együttműködésre lenne lehetőség. Eziránt már ma is érdeklődés mutatkozik az Öböl-menti országok, Egyiptom és Jordánia részéről.

A szaúdi koronaherceg a múlt héten járt az Egyesült Államokban, ahol nem hivatalos programja során amerikai zsidó vezetőkkel is találkozott. Március végén pedig az adott optimizmusra okot, hogy a szaúdiak először nyitották meg légterüket egy Izraelbe tartó gépnek.

(JTA, The Atlantic)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp