107 éves korában meghalt az a holland férfi, aki a 600 zsidó gyereket mentett meg a háborúban

1943 tavaszán és nyarán Johan van Hulst életveszélyes akcióba kezdett: megakadályozta, hogy koncentrációs táborba szállítsanak zsidó gyerekeket Amszterdamból. A gyerekeket – akik között voltak egészen kicsik és 12 évesek is – elszakították a szüleiktől, és egy tanári kollégium mellett lévő otthonban helyezték el őket. A kollégiumnak van Hulst volt az igazgatója.

A megmentési terv egyszerű volt, de kockázatos. A gyerekeket a kerítésen keresztül csempészték át a kollégiumba, és elbújtatták őket az épületben addig, amíg el nem vitték őket vidékre a holland ellenállás képviselői.

Johan van Hulst 600 gyerek megmentésében segített, de végig bántotta, hogy nem tudott tenni ennél többet. Még 100 gyerek volt az otthonban, amelyet szeptemberben akartak bezárni. Megkérdezték tőle, hány gyereket tudna még megmenteni.

Johan van Hulst
Johan van Hulst

„Ez volt életem legnehezebb napja”, mondta a jeruzsálemi Jad Vashemben, amikor 1972-ben megkapta a Világ Igaza díjat, amelyet azoknak a nem zsidó embereknek ítélnek oda, akik zsidókat mentettek. 5595 holland ember kapta meg ezt az elismerést, köztük ő is.

„Rájöttem, hogy nem tudom az összes gyereket magammal vinni, és ezek a gyerekek meg fognak halni. Végül tizenkettőt vittem el. Később azt kérdeztem magamtól, miért nem 13-at?”

Nagyjából 70 évvel később, 2012-ben Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök ellátogatott Amszterdamba és találkozott van Hulst-tal. „Azt mondják, aki megment egy életet, az egy egész univerzumot ment meg. Maga több száz univerzumot mentett meg.”

Johan van Hulst március 22-dikén halt meg Amszterdamban 107 évesen.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp