Különleges receptek pészachra!

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Készülsz az ünnepre? Unod a hagyományos ételeket? Alább néhány ötlet, hogy feldobd a széder estét és az egész ünnepet!

Matzo brei

4 db sós macesz

4 tojás

2 evőkanál vaj

só, bors ízlés szerint

 

Elkészítés

Törd félbe a macesz lapokat, és dobd őket egy közepes méretű tálba. Önts bele 2 csésze forró vizet, és hagyd ázni a maceszt 2-3 percig. Ezután csöpögtesd le a maceszt és öblítsd le hideg vízzel. Gyúrd meg a maceszlapokat, és nyomkodd ki belőle a maradék vizet, és ezt öntsd ki a tálból.

 A 4 tojást verd fel, sózd, borsozd, aztán öntsd a maceszhez, keverd őket össze.

 Melegítsd fel a vajat egy nagy serpenyőben közepes lángon. Tedd rá a macesz-keveréket, és süsd addig, amíg kicsit megbarnul, és nagyobb darabkákra nem esik szét kb 4-5 perc alatt.

Azonnal lehet tálalni. Kiváló reggeli a peszach napjaira.

 

Aszaltszilvás, fokhagymás csirke

 

2 nagy csirkemell

¼ csésze aszalt szilva

¼ csésze barack

¼ csésze olivabogyó

6 fokhagymagerezd

1 csomag rozmaring

1 csésze csirkehúsleves

¼ csésze barna cukor

1 citrom

 

Elkészítés

  1. 1. Helyezd a csirkemelleket egy serpenyőbe.
  2. 2. Tedd az olivát, szilvát, barackot, a fokhagymát és a rozmaringot a csirke köré.
  3. 3. Öntsd rá a húslevest, és tedd be a hűtőbe néhány órára.
  4. 4. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Szórd meg a csirkét a barna cukorral, és öntsd le egy kis borral. Tegyél rá néhány citrom szeletet is.
  5. 5. Takard le a húst és süsd 40 percig. Aztán még 10 percig süsd fólia nélkül.

 

Rozmaringos sült krumpli

4 krumpli megmosva

1 evőkanál olivaolaj

1 fej összenyomott fokhagyma

só, bors

Balzsamecetes majonézes szósz

 

Elkészítés

250 fokra melegítsd elő a sütőt. Vágd be a krumplikat a tetejüknél úgy, hogy ne vágd át teljesen. Helyezz fakanalakat a krumpli két oldalára, mert ez megakadályozza, hogy túl mélyre menjen a kés.

Helyezd a krumplikat sütőpapírra.

Egy kis tálban keverd össze az oliva olajat és az összetört fokhagymát. Egy sütőkefe segítségével kend meg az öntettel a krumplikat.

Óvatosan sózd, borsozd.

Süsd másfél órán át.

Szolgáld fel balzsamecetes majonézzel.

 

Jó étvágyat! Jó ünnepet!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp