Izrael lebombázott 2007-ben egy épülő atomreaktort Szíriában

Izrael a hírzárlatot feloldva elismerte egy Szíriában épülő atomreaktor 2007-es felrobbantását. A reaktort még közvetlenül a működésbe helyezése előtt sikerült megsemmisíteni.

A katonai rádió beszámolója szerint nyolc bombázó repülőgép hajtotta végre a feladatot, amely annyira titkos volt, hogy a pilóták is csak az akció előtt néhány órával értesültek célpontjukról, az észak-koreai együttműködéssel készülő, plutóniummal működő nukleáris létesítményről.

Az izraeli kormányban Ehud Olmert akkori miniszterelnök támogatta az épülő atomreaktor felrobbantását, Ehud Barak védelmi miniszter azonban háború kirobbanásától tartott, ezért próbálta megakadályozni.

A katonai hírszerzés egykori vezetője elmondta a rádióban, hogy Izrael hónapokig készült az akcióra. Utána pedig csak akkor oldódott fel a feszültség a hadvezetés köreiben, amikor a szíriai kormány hivatalos lapja a 2007. szeptember 6-ára virradóra Dir Ezor térségében végrehajtott bevetés utáni reggelen egy elhagyott katonai raktár elleni támadásról beszélt. Ekkor lett egyértelmű, hogy Damaszkusz nem indít megtorló háborút.

Az izraeli miniszterelnök először Amerikával tárgyalt a katonai hírszerzés tudomására jutott építkezésről, mert Jeruzsálem azt szerette volna, ha Washington tesz katonai lépéseket a szíriai nukleáris fegyverkezés ellen.

George W. Bush akkori amerikai elnök azonban azt felelte Olmertnek, hogy diplomáciai lépéseket terveznek az építkezés ellen, amire Olmert azt felelte, hogy akkor Izrael robbantja fel az új atomlétesítményt. Noha köztudott volt az akkori izraeli beavatkozás, Jeruzsálem eddig nem ismerte el, a helyi újságírók rendre külföldi forrásokra hivatkozva szóltak róla.

Izrael a Begin-doktrína szellemében járt el, amely nem teszi lehetővé ellenséges ország számára atomreaktor építését a térségben. Jeruzsálem 1981-ben is végrehajtott hasonló légicsapást egy, már majdnem üzemkész szíriai atomlétesítmény ellen.

Az atomreaktor Szíriában
Az atomreaktor Szíriában

A Haaretz című lap arról is beszámol, hogy az izraeli hírszerzés csak igen későn, 2006 végén értesült az atomreaktor épüléséről. Ezért az akciót szinte az utolsó percben, nem sokkal a reaktor működésbe helyezése előtt sikerült végrehajtani.

A támadás megtervezésében fontos szerepe volt a Moszad Bécsben végrehajtott akciójának is, amelyben az izraeli titkosszolgálat emberei 2007 márciusában fotókat szereztek meg a szíriai atomenergia bizottság vezetőjének laptopjáról az épülő reaktorról.

A katonai cenzúra egyébként egészen idáig tiltotta az izraeli média számára, hogy izraeli forrásokra hivatkozva írjanak az akcióról, és csak a külföldi tudósítások alapján számolhattak be a történtekről. A Haaretz szerint ennek az volt az oka, hogy attól tartottak, ezt Szíria hivatalos beismerésnek venné, és katonai retorziót alkalmazna Izrael ellen.

A napokban azonban megjelenik Ehud Olmert volt miniszterelnök könyve, amelyben részletesen beszámol az atomreaktor felrobbantásának körülményeiről. Ez és az utóbbi évek szíriai eseményei miatt a katonai vezetés arra a következtetésre jutott, hogy már nincs értelme a hírzárlat fenntartásának.

(MTI, Haaretz)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp