Megválasztották Izrael első meleg polgármesterét

Ra’anana lett az első olyan város Izraelben, ahol a melegségét nyíltan vállaló polgármestert választottak meg nemrég. Eitan Ginzburg múlt vasárnap kezdte meg munkáját, de már 15 éve dolgozik az önkormányzatnál, ahol az elmúlt 6 évben polgármester-helyettes volt. 

„Úgy érzem, egy újabb üvegplafont törtünk át ezzel a döntéssel, amely az izraeli társadalom progresszióját mutatja”, mondta Ginzburg.

 A polgármester szerint nagyon fontos volt számára az is, hogy az ortodox képviselők is támogatták a megválasztását.

 „A munkám, a teljesítményem miatt szavaztak rám, a homoszexualitásom se pro, se kontra nem játszott szerepet a döntésben”, tette hozzá.

 Ginzburg 15 éve él együtt partnerével Jotammal, és nemrég az USA-ban ikreket fogadtak örökbe, egy fiút Itait és egy lányt, Emmát.

 

Eitan Ginzburg, jobbra, párjával, Jotam Nisenboattal és két gyermekükkel
Eitan Ginzburg, jobbra, párjával, Jotam Nisenboattal és két gyermekükkel

„Úgy érzem, ugyanolyan vagyok, mint akárki más. Ugyanolyan érzelmeim, nézeteim vannak, mint a legtöbb embernek, éppen ezért a mai napig nem értem, miért kerültem a figyelem középpontjába”, mondta Ginzburg. „De a világ minden tájáról kapok mostanában leveleket.”

 Az ortodox pártok képviselői egy átmeneti időszakra támogatták Ginzburgot, akit az előző polgármester halála miatt választottak meg az októberi rendes önkormányzati választásokig. Stewart Weiss rabbi elismerően nyilatkozott Ginzburgról, mivel szerinte jó kapcsolata van a vallásos és a szekuláris közösséggel is. De nem ígért semmit arra vonatozóan, hogy az őszi választásokon is őt fogják-e támogatni.

Ginzburg egyébként Izrael legfiatalabb polgármestere pillanatnyilag. Korábban a Kneszetben is dolgozott az egyik baloldali képviselő mellett, de azt mondja, nincsenek nagypolitikai ambíciói, csupán a helyi polgármesteri választásokon szeretne majd győzni ősszel is, és a város fejlődését szolgálni még sokáig.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp