Emléktáblát avattak az 1848-49-es szabadságharcban szolgáló zsidó katonaorvosok tiszteletére

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban hősi halált halt zsidó hazafiakra emlékezve avatták fel a zsidó katonaorvosok emléktábláját a Honvédkórházban. A honvédségben szolgáló orvosok nagy részükben zsidók voltak.

A magyar zsidóság számarányát hússzorosan meghaladó módon, jelentős anyagi és véráldozatokat hozva vette ki a részét az 1848-49-es forradalom és szabadságharc küzdelmeiből – mondta Kun Szabó István vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának parancsnoka a megemlékezésen.

Mindezt annak ellenére, hogy akkor még a zsidók nem voltak egyenjogú állampolgárok. A vezérőrnagy elmondása szerint a mintegy 180 ezer fős honvédségből nagyjából 20 ezer volt zsidó származású. A honvédségben szolgáló orvosok viszont nagy részben zsidók voltak, akik a maguk 56 főjével fontos feladatot láttak el a harcokban megsérült katonák ellátásával.

Totha Péter Joel vezető tábori rabbi pedig arról beszélt, hogy a szabadságharcban nemcsak az orvosok között, de a tisztikarban is sok zsidó szolgált. A rabbik pedig, akik ekkor már magyarul prédikáltak a zsinagógákban, a szabadságharc és Kossuth mellett agitáltak.

A szabadságharc zsidó hőseiről itt lehet bővebben olvasni:

Négy zsidó hős 1848-ból – Kibic Magazin

Az 1848-49-es forradalom alatt a zsidók még nem rendelkeztek egyenlő állampolgári jogokkal, mégis részt kértek a magyar szabadság kivívásáért kezdődött harcokból. Sorra léptek be a nemzetőrségbe, amelyben végül körülbelül húszezren voltak zsidók, akik tevőlegesen is szerepet vállaltak a küzdelmekben.

(Mazsihisz, Honvédkórház)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp