A Miskolci Hitközség név használata miatt feszült egymásnak a Mazsihisz és az EMIH

A mazsihiszes rabbik a Facebookon jelezték, szerintük megtévesztő, hogy az EMIH Miskolci Hitközségre hivatkozva próbál 1%-os felajánlásokat gyűjteni, mivel ilyen bejegyzett hitközsége csak a Mazsihisznek van. Az EMIH rabbija szerint viszont két zsidó közösség működik Miskolcon.

„A “Miskolci Hitközség” egy bíróságon bejegyzett MAZSIHISZ intézmény rövidített és közismert neve. Ezzel a névvel reklámozni az EMIH miskolci szervzetét, és így pénzt gyűjteni – egyszerű hazugság és (név)lopás. Határozottan felszólítjuk az EMIH-et, hogy ne használja a MAZSIHISZ taghitközségeinek (akár rövidített) nevét a saját 1%-os kampányához! Ez nagyon nem kóser!” – olvasható a Mazsihisz Rabbitestület Facebook-oldalán:

A mazsihiszes rabbik azon háborodtak fel, hogy az EMIH új 1%-os kampányában a saját miskolci szervezetét Miskolci Hitközségként hirdeti, és így próbál felajánlásokat gyűjteni. A Mazsihisz rabbitestülete szerint azonban ezt a nevet csak a hozzájuk tartozó és a bíróságon is bejegyzett Miskolci Zsidó Hitközség használhatja.

Az EMIH a helyi szervezetét Barhesz – Chabad House – Miskolci Zsidó Kulturális Központ néven működteti, az 1%-os kampányoldalukon pedig EMIH Miskolci Izraelita Hitközség néven szerepel. A Miskolci Hitközség nevet eddig csak az ominózus 1%-os felajánlásokat gyűjtő hirdetésben használták.

Közben a Miskolci Zsidó Hitközég vezetősége is állást foglalt az ügyben, szerintük az EMIH névhasználata félreértésre adhat okot, ezért arra kérik az EMIH-et, hogy változtassanak a hirdetésük szövegén, hogy egyértelmű legyen, melyik hitközséghez tartozó szervezetről van szó.

Facebookos kommentekben egyébként Ráckövesi Péter, a Miskolci Zsidó Hitközég tagja, illetve Markovics Zsolt a hitközség rabbija is jelezték, hogy többen is hozzájuk fordultak az EMIH hirdetése kapcsán, hogy ők, mármint a mazsihiszes hitközség-e azok, akik a hirdetés alapján az 1%-os felajánlásokért kampányolnak.

Szintén Facebook-kommentben jelentkezett Fuchs Jehosua, az EMIH által Miskolcra delegált rabbi, aki nem érti a felháborodást, ugyanis szerinte Miskolcon jelenleg két zsidó közösség van: egy neológ, amelyet a Mazsihisz által delegált Markovics rabbi vezet, és egy ortodox, amelyet pedig ő maga. A plakáton szereplő EMIH-logók Fuchs szerint egyértelművé teszik, hogy kihez is tartozik a hirdetés. Egyébként pedig a közösségi médiában való üzengetés „kontraproduktív és ellentétes a zsidóság eszmeiségével”.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp