Zsidók melletti tüntetést tartottak Lengyelországban

Varsóban több százan gyűltek össze, hogy kifejezzék szolidaritásukat a zsidókkal, és kritizálják a lengyel kormány radikális politikáját. Az 50 évvel ezelőtt elüldözött zsidókról is megemlékeztek.

Varsóban vasárnap délután azért gyűlt össze több száz ember, hogy szolidaritását fejezze ki azokkal a zsidókkal, akiket meggyilkoltak a holokauszt idején, elüldöztek Lengyelországból 50 évvel ezelőtt, vagy a mai antiszemitizmus fenyegetettségében kénytelenek élni. A demonstráció szónokai elítélték a lengyel kormány politikáját, mivel szerintük az Izraellel való vitához vezetett és antiszemita retorikát hozott a közéletbe.

A zsidók melletti szolidaritás-tüntetés Varsóban a Gdanski pályaudvarnál
A zsidók melletti szolidaritás-tüntetés Varsóban a Gdanski pályaudvarnál

A tüntetést a Gdanski vasútállomás mellett tartották meg, ugyanis innen indult útjára több ezer zsidó származású lengyel állampolgár, akiket a kommunista rezsim 1968 márciusában arra kényszerített, hogy elhagyják az országot. A mostani demonstráció egy szélesebb körű kezdeményezés része volt, amely keretében lengyel civil szervezetek nyílt levélben is a kormányt bírálták, mivel az szerintük radikális és alkalmatlan.

(ynet)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp