Zsidók melletti tüntetést tartottak Lengyelországban

Varsóban több százan gyűltek össze, hogy kifejezzék szolidaritásukat a zsidókkal, és kritizálják a lengyel kormány radikális politikáját. Az 50 évvel ezelőtt elüldözött zsidókról is megemlékeztek.

Varsóban vasárnap délután azért gyűlt össze több száz ember, hogy szolidaritását fejezze ki azokkal a zsidókkal, akiket meggyilkoltak a holokauszt idején, elüldöztek Lengyelországból 50 évvel ezelőtt, vagy a mai antiszemitizmus fenyegetettségében kénytelenek élni. A demonstráció szónokai elítélték a lengyel kormány politikáját, mivel szerintük az Izraellel való vitához vezetett és antiszemita retorikát hozott a közéletbe.

A zsidók melletti szolidaritás-tüntetés Varsóban a Gdanski pályaudvarnál
A zsidók melletti szolidaritás-tüntetés Varsóban a Gdanski pályaudvarnál

A tüntetést a Gdanski vasútállomás mellett tartották meg, ugyanis innen indult útjára több ezer zsidó származású lengyel állampolgár, akiket a kommunista rezsim 1968 márciusában arra kényszerített, hogy elhagyják az országot. A mostani demonstráció egy szélesebb körű kezdeményezés része volt, amely keretében lengyel civil szervezetek nyílt levélben is a kormányt bírálták, mivel az szerintük radikális és alkalmatlan.

(ynet)

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp