Trump bekeményített a lengyelekkel a holokauszt-törvény miatt

Az amerikai elnök addig nem találkozik lengyel vezetőkkel, amíg vissza nem vonják a holokauszt-törvényt. A lengyelek Izrael után már másik fontos szövetségesüket, az Egyesült Államokat is sikeresen magukra haragították.

Donald Trump amerikai elnök nem hajlandó lengyel vezetőkkel addig találkozni, amíg vissza nem vonják a sokat bírált holokauszt-törvényt – írja a 444. Az amerikai külügyminisztérium már korábban komoly nemtetszését fejezte ki a törvény kapcsán, mivel szerintük az elfogathatatlan, ugyanis sérti a szólásszabadságot.

Donald Trump
Donald Trump

A lengyelek egy hárompontos ultimátumot is kaptak az amerikai külügytől február végén, amelyben az egyik pont a magas szintű találkozók befagyasztása a törvény visszavonásáig. Ez annyit jelent, hogy sem Trump elnök, sem pedig Mike Pence alelnök nem találkozik a lengyel államfővel és miniszterelnökkel. Továbbá a Kongresszus ideiglenesen leállíthatja a lengyeleknél zajló katonai projektek finanszírozását, és ha esetleg amerikai állampolgárok ellen emelnének vádat a törvényre hivatkozva, annak „drámai” következményei lesznek.

Mindennek ellenére a lengyel kormányszóvivő arról tájékoztatta a sajtót, hogy a lengyel-amerikai kapcsolatok teljesen rendben vannak. Bár amikor Rex Tillerson amerikai külügyminiszter fel akarta volna hívni Andrzej Duda lengyel elnököt, akkor az utóbbi nem fogadta a hívást.

A lengyel kormány a törvénnyel két elég fontos szövetségesét, Izraelt és az Egyesült Államokat is sikeresen magára haragította. Egyelőre azonban nem úgy tűnik, hogy meghátrálnának, nemrég az egyik kormánytag például a lengyelek II. világháborús szenvedését bemutató polokauszt múzeum létrehozásáról beszélt, egy lengyel fuvarozó cég pedig kamionokon hirdeti Európa-szerte, hogy milyen sok zsidót mentettek meg a lengyelek a holokauszt idején:

A lengyelek kamionokon reklámozzák, hogy milyen sok zsidót mentettek meg a II. világháború idején – Kibic Magazin

Európa-szerte láthatóak lesznek azok a kamionok, amelyeken a lengyelek tiszteletet követelnek maguknak, mert a II. világháborúban rengeteg zsidót megmentettek.

(444)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp