Mit keresnek izraeli tudósok űrruhában a Negev-sivatag közepén?

Izraeli kutatók a Negev-sivatagban szimulálták a marsi életet, ott ugyanis igen hasonló körülmények vannak, mint a vörös bolygón. A résztvevők azt remélik, a jövőben Izrael a Mars-kutatás egyik fontos állomása lesz.

Egy, kíváncsi szemek elől jól elzárt helyszínen, Micpe Ramon közelében hat izraeli kutató négy napon át űrruhában járt-kelt a sivatagban, hogy egy jövőben akár elképzelhető küldetést szimuláljanak. Nem is akárhol, hanem a Mars felszínén. Ilyen jellegű szimulációt most először hajtottak végre Izraelben, a mostani kísérlet pedig egy olyan sorozat része, amelyben azt vizsgálják, miként lehetne élni a vörös bolygón.

Küldetésre készen
Küldetésre készen

A mostani kísérletben többek között műholdas kommunikációt és 3D-nyomtatási lehetőségeket, vizsgáltak, életjeleket kerestek a talajban, mérték a kozmikus sugárzást, illetve arra voltak kíváncsiak, hogy az elszigetelődésnek milyen pszichológiai hatásai lehetnek. Mindehhez remek helyszínnek bizonyult a Negev-sivatagban található Maktes Ramon kráter, amely földszerkezetében, szárasságban és külső megjelenésében is a marsi körülményekre hasonlít. Ráadásul eléggé eldugott helyen van ahhoz, hogy senki se zavarja meg a kutatók munkáját. Ennyire hasonló körülményeket pedig nehéz találni a világ más részein.

Igaz, ebben a hasonló környezetben hiányzik az az oxidált vas, amely a Mars híres vörös megjelenéséért felelős, a térségben azonban más olyan ásványi anyagok megtalálhatóak, amelyek a Marson lévőkre hasonlítanak. Ilyen például a bazalt és az agyag is. Ráadásul a sivatagra jellemző hőmérsékletváltozások is a Mars egyes területein mértekhez hasonlóak.

A csapat és a D-MARS állomás
A csapat és a D-MARS állomás

A kísérletben résztvevő kutatókat ramonautáknak nevezték el, és egy D-MARS (Desert Mars Analog Ramon Station, vagyis Sivatagi Mars-analóg Ramon Állomás) elnevezésű építményben töltötték az idejük nagy részét. A ramonauták között volt geológus, magfizikus, csillagász, szociális munkás és építészmérnök. A szimuláció során a D-MARS-on elöltött idő célja az élőhelytervezés, az űrruhák, a kommunikációs rendszerek és a munkafolyamatok tesztelése volt.

Az űrruhákat például kimondottan erre a küldetésre egy izraeli divattervező készítette, és a kutatócsapat tagjai minden alkalommal ezeket viselték, amikor elhagyták az épületet. Az űrruhák azonban nem csak divatosak voltak, de fontos életfunkciókat segítő felszerelés is járt hozzájuk. A kutatók speciális sisakot, kesztyűket és cipőket is viseltek a szimuláció során. Az öltözködésen kívül a ramonauták táplálkozására is odafigyeltek. A szimuláció résztvevői nagyrészt fagyasztva szárított élelmiszert fogyasztottak, és három liter vizet ittak meg naponta.

Élet a Marson?
Élet a Marson?

A szimulációban résztvevő kutatók lakóhelyét olyan napelemek segítségével látták el energiával, amelyeket úgy terveztek, hogy teljesen összehajthatóak és könnyedén szállíthatóak legyenek. Magát a D-MARS épületét a haifai Technion mérnökei tervezték. Az építmény úgy lett kialakítva, hogy a jövőben akár öt másik épületet is hozzá lehessen csatlakoztatni, így akár egy egész épületkomplexumot is létre lehet hozni. A most használt építmény ugyan kevés pénzből és rövid idő alatt készült el, a kutatás résztvevői viszont a folytatásban már egy nagyobb komplexumban gondolkodnak. Azt szeretnék megmutatni, hogy az izraeli helyszín a legjobb lehetőség arra, hogy ha valaki bármit is a Marsra szeretne küldeni, azt előtte ott letesztelheti.

A közeljövőben további hasonló expedíciók is tervben vannak, köztük olyan is, amelyen egy rehovoti középiskola diákjai is részt vennének. 2020-ban pedig az osztrák űrfórum kutatói látogatnának el a helyszínre, hogy az izraeliekkel együttműködésben folytassák a munkát a Mars meghódításának érdekében.

(ISRAEL21c)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp