Izraelben előrehozott választások jöhetnek

Előrehozott választásokkal fenyeget a legújabb koalíciós válság Izraelben az ultraortodoxok katonai szolgálat alóli felmentését követelő új törvényjavaslat miatt. Szakértők szerint jelenleg minden Benjámin Netanjahu miniszterelnöktől függ.

Az ultraortodox Egységes Tórapárt bejelentette, hogy csak akkor hajlandó megszavazni a költségvetést, ha elfogadják a jesivákban, vallási iskolákban tanulók katonai szolgálat alóli felmentését szavatoló törvényjavaslatukat.


A Kenszet épülete
A Kenszet épülete

Avigdor Liberman védelmi miniszter, a Jiszrael Béténu (Izrael a Hazánk) párt elnöke viszont kijelentette, hogy pártja nem hajlandó megszavazni az indítványt. Móse Kahlón pénzügyminiszter pedig azt hangoztatta, hogy ha jövő héten nem fogadják el a 2019-es büdzsét, akkor kilép a kormányból.


A helyi szakértők elemzései szerint az ultraortodoxok azért ragaszkodnak kezdeményezésükhöz, mert attól tartanak, hogy a Benjámin Netanjahu elleni korrupciós ügyek miatt a kabinet nem fogja kitölteni elvileg 2019-ig kapott mandátumát. Ezért minél hamarabb szeretnék megoldani számukra kedvezően a nekik legfontosabb kérdést.


Liberman ugyanezen okból rugalmatlan és elutasító. A politikus már az előrehozott választásokra készül, és a volt Szovjetunióból érkezett szavazóbázisának két okból is fontos ez az ügy: egyrészt hazafiként szinte mind lelkesen szolgál az izraeli hadseregben, másrészt szemben állnak a vallásosok életmódját befolyásoló törekvésekkel.

A koalíció egységét fenyegető harmadik, centrista Kulánu (Mindannyian) pártot vezető Móse Kahlón is ragaszkodik a jövő évi költségvetés gyors megszavazásához, noha erre még bőven lenne idő. Azonban számára különösen fontos korábbi választási ígéreteinek legalább részben történő megvalósítása az új büdzsében: Netanjahu ügyei miatt ő is a kormányzati ciklus végét sejtheti, s ezért eredményeket szeretne felmutatni a közeledő választási kampányban.


Ha nem sikerül kompromisszumot találni a következő napokban, akkor a fenti okokból a számítások szerint már idén júniusra – másfél évvel a teljes időtartam kitöltése előtt – kiírhatják az előrehozott voksolást.


Benjámin Netanjahu szombat este majdnem egy hétre Amerikába utazott, de előtte közölte, hogy jó szándékkal meg lehet oldani a válságot, ha koalíciós partnerei is úgy akarják.


A médiában megszólaló szakértők szerint jelenleg minden a miniszterelnöktől függ: ha Netanjahu a pénteki rendőrségi kihallgatását követően úgy dönt, hogy az ott felsorakoztatott vádak és bizonyítékok miatt helyzete különösen veszélyes, akkor nagyon jól jöhet neki az előrehozott választás, mert az hátráltatja a nyomozást, és ha újra megválasztják, akkor jobb pozícióba kerülhet.


Ha viszont nem találja túlzottan fenyegetőnek a rendőrség legújabb, a Bezeq telekommunikációs cégnek adott előnyökkel kapcsolatos nyomozását, akkor mindent elkövet majd, hogy kormánya kitöltse teljes idejét.


Izrael miniszterelnöke a múltban már számos alkalommal bebizonyította kiváló politikai érzékét, s hogy képes volt elhárítani a legveszedelmesebb koalíciós válságokat is – ha fontosnak vélte megoldásukat.


Ez elvileg ismét sikerülhet, hiszen a jelenlegi koalíció pártjainak érdeke a rendőrségi eljárások miatt meggyengült Netanjahu mellett maradni, mert így könnyebben érvényesíthetik sajátos érdekeiket.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp