Börtönbe került az az iszlám hitre áttért zsidó férfi, aki az ISIShez akart csatlakozni

 Belorussziából vándorolt be és ex-IDF katona volt Valentin Mazlevszki, akit 38 hónap börtönre ítéltek, mert csatlakozni akart Szíriában a terrorszervezethez.

 A 40 éves férfi 1996-ban költözött Izraelbe, és az izraeli titkosszolgálat (Shin Bet) szerint ő az első zsidó származású izraeli, akit azért büntettek meg, mert az Iszlám Államhoz fűzték kapcsolatok. 2017 februárban tartóztatták le, néhány héttel azután, hogy Törökországba próbált utazni, ahonnan a tervek szerint Szíriába ment volna, hogy csatlakozzon az ISIS-hez.

Valentin Mazlevszki
Valentin Mazlevszki

 A bíróság szerint Mazlevszki egyértelműek kötődött a szervezethez ideológiailag, megszegte a törvényt és veszélyeztette az ország biztonságát.

Mazlevszki 2000-ben töltötte kötelező katonai szolgálatát az izraeli katonaságnál (IDF). Ekkor tért át az iszlám hitre, miután megismerkedett egy arab izraeli muszlim nővel, akit feleségül akart venni, és vele közösen szerette volna nevelni az ötéves gyerekét.

Mazlevszki az utóbbi években egyre jobban érdeklődött az ISIS iránt, és gyakran nézegetett ilyen jellegű online oldalakat, illetve csatlakozott a dzsihadista csoport internetes fórumához.

2016 júliusában a titkosszolgálatok figyelmeztették, hogy ne vegyen részt az Iszlám Állam tevékenységében, de Mazlevszki továbbra is csatlakozni akart a terroristákhoz.

 Mindkét terv meghiúsult.

 A Shin Bet szerint két arab izraelit is letartóztattak hétfőn, mert a jeruzsálemi Templom Hegyen akartak lövöldözni, illetve zsidó és keresztény imahelyekre támadni.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp